Ekovoimalaitos

Oulun energian ekovoimalaitos 2012

Oulun Energian ekovoimalaitos

Oulun Energian uusi 50 MW tehoinen ekovoimalaitos Oulun Laanilaan valmistui tuotannolliseen käyttöön elokuun alussa 2012. Ekovoimalaitos jalostaa jätteistä energiaa – höyryä, sähköä ja kaukolämpöä. Laitos on mitoitettu hyödyntämään vuosittain noin 120 000 tonnia jätettä.

Ekovoimalaitos sijaitsee Oulussa Kemiran arvokkaaksi tehdasmiljööksi luokitellulla tehdasalueella, jolla on yli 40 Alvar Aallon suunnittelemaa tehdasrakennusta. Ekovoimalaitoksen arkkitehtuuri on sopeutettu vanhaan ilmeeseen nykyaikaisin materiaalein.

ekovoimalaitos1

Projektipäällikkö Mikael Tervaskanto on tyytyväinen hankkeen sujumiseen.

”Hanke pysyi päivälleen aikataulussa, budjetti piti tarkalleen paikkansa ja rakentajat ja suunnittelijat tekivät työnsä erinomaisesti. Lisäksi laitos on todella tyylikäs!”

Ekovoimalaitos on sekä energia- että ympäristöhanke. Se tuottaa energiaa, monipuolistaa Oulun Energian tuotantorakennetta ja vähentää samalla kaatopaikkojen kuormitusta sekä kasvihuonekaasujen pääsyä ilmaan. Laanilan ekovoimalaitoksen ansiosta myös käyttökelvottomat vaatteet ja kengät saadaan nykyään energiahyötykäyttöön, sillä ne voi laittaa polttokelpoisen jätteen joukkoon.

ekovoimalaitos2

Kokemukset jätteitä energiaksi jalostavasta laitoksesta ovat erittäin myönteiset. Energiantuotannosta vastaava johtaja Jukka Salovaara Oulun Energiasta sanoo laitoksen luotettavuuden ja suorituskyvyn osoittautuneen jopa yllättävän hyväksi.

Ekovoimalaitos sijaitsee arvokkaaksi tehdasmiljööksi luokitellulla tehdasalueella. Sen arkkitehtuuri on sopeutettu vanhaan ilmeeseen nykyaikaisin materiaalein.