Laanilan Ekovoimalaitos

Oulu 2012 5 545,00 brm² Oulun Energia Oy

Arvokas ympäristö

Voimalaitos Aallon suunnittelemalle alueelle

Laanilan ekovoimalaitos rakennettiin keskelle tehdasrakennuksia ja aluetta, jotka Alvar Aalto oli suunnitellut 1960-luvulla. Laanilan teollisuusalueella Oulussa on neljäkymmentä Aallon toimiston suunnittelemaa rakennusta. Kuusamontien puoli, jossa teollisuusalueen vanhat hallinto-, ruokala- ja tutkimusrakennukset sijaitsevat, määritellään arvokkaaksi tehdasmiljööksi myös alkuperäisten istutustensa vuoksi.

Vaikka ekovoimalaitos on moderni ja toteutettu uudella rakennustekniikalla, se istuu väritykseltään ja massoittelultaan hyvin ympäristöönsä. Päämateriaalit laitoksen julkisivuissa ovat jalustan luonnonvärinen betonipinta ja ylempänä seinissä pinnoitettu teräsohutlevy. Päävärit ovat metallinen hopea ja punaruskea.

Ekovoimalaitos käyttää polttoaineenaan syntypaikkalajiteltua yhdyskunta- ja teollisuusjätettä. Yhdyskuntajäte on lähinnä kotitalouksista peräisin olevaa polttokelpoista sekajätettä. Laitos jalostaa jätteet energiaksi: se tuottaa sähköä, kaukolämpöä sekä höyryä alueen teollisuuden prosesseihin. Jätteitä ei esikäsitellä ennen polttamista.

Oulun Energian uusi 50 MW tehoinen ekovoimalaitos Oulun Laanilaan valmistui tuotannolliseen käyttöön elokuun alussa 2012. Ekovoimalaitos jalostaa jätteistä energiaa – höyryä, sähköä ja kaukolämpöä. Laitos on mitoitettu hyödyntämään vuosittain noin 120 000 tonnia jätettä.

Ekovoimalaitos sijaitsee Oulussa Kemiran arvokkaaksi tehdasmiljööksi luokitellulla tehdasalueella, jolla on yli 40 Alvar Aallon suunnittelemaa tehdasrakennusta. Ekovoimalaitoksen arkkitehtuuri on sopeutettu vanhaan ilmeeseen nykyaikaisin materiaalein.