Äänekosken biotuotetehdas
on UKI Arkkitehtien käsialaa
Metsä Groupin jättimäinen biotuotetehdas Äänekoskella valmistuu tulevana syksynä. Tehtaan arkkitehtisuunnittelu on UKI Arkkitehtien käsialaa. Pääsuunnittelijana on toiminut Pentti Komulainen ja projektipäällikkönä Kimmo Turpeenniemi – pääsuunnittelijan ja projektipäällikön tehtäviä osakohteittain tarvittaessa vaihtaen.
Kaksikon lisäksi tehtaan vaiheittain edennyt suunnittelu on työllistänyt UKI Arkkitehdeillä jokseenkin jatkuvasti 5-6 henkeä, kiivaimpaan aikaan jopa toistakymmentä.
”Onhan se valtava kohde – ihan kuin pieni kaupunki. Erilaisia rakennuksia on kymmenittäin ja niiden yhteenlaskettu tilavuus miljoonia kuutiometrejä. Uuden biotuotetehtaan mittasuhteita kuvaa hyvin, että vieressä sijaitseva vanha tehdas mahtuisi melkein sen hakekentälle”
pohtii Pentti Komulainen.
UKI Arkkitehdeillä on vankka kokemus teollisuusarkkitehtuurista. Toimisto on suunnitellut melkoisen määrän tehtaita ja voimalaitoksia. Sen piirustuspöydillä ovat saaneet muotonsa muun muassa Fray Bentosissa Uruguayssa sijaitseva sellutehdas, Raahen Voiman kaasuvoimalaitos Raahessa SSAB:n terästehtaalla, Riikinnevan ekovoimalaitos Leppävirralla, StoraEnson sanomalehtipaperitehdas Belgiassa sekä Oulun Energian omistama Laanilan ekovoimalaitos.
Kimmo Turpeenniemen mukaan teollisuusrakennusten suunnittelu on oma tieteen- ja taiteenlajinsa. Rakennusten mittakaava on iso, kustannuspaineet huomattavat ja arkkitehtisuunnittelu tehtävä laitosten tuotantoprosessien ehdoilla.
”Lyhyesti sanottuna kaiken A ja O on, että rakennukset täyttävät niille asetetut tekniset vaatimukset. Ja totta kai arkkitehti tavoittelee myös esteettisesti mahdollisimman hyvää lopputulosta”
Kimmo Turpeenniemi.
Tehtaiden rakentamiseen liittyy valtava määrä erilaisia lupia, joista osa koskee myös arkkitehtisuunnittelijoita. Biotuotetehtaan pääsuunnittelijat Pentti Komulainen ja Kimmo Turpeenniemi valvovat osaltaan viime kädessä muun muassa siitä, että tehdas on rakennusluvan mukainen. Yhteyttä rakennusvalvontaan pidetään projektissa säännöllisesti hyvässä yhteistyön hengessä.