Arkkitehdin arkipäivä
Ensimmäinen osa Kirjoitussarjasta, joka avaa suunnitteluprosessia ja kertoo arkkitehdin roolista koko korttelin sekä yksittäisen rakennuksen mittakaavassa. Kirjoituksissa käydään läpi ajatuksia ja visioita, yhteistyön merkitystä, arkista aherrusta sekä pohditaan arkkitehdin työtä eri näkökulmista.
Lasten syntymäpäivillä, sukukokouksissa, kampaajalla ja muissa hieman vaivaannuttavissa, pakollista arkihöpinää vaativissa sosiaalisissa tilanteissa olen ollut sormi suussa vastaillessani kysymyksiin, että millaista se arkkitehdin työ oikein on.
Mielikuvat arkkitehdin työtehtävistä vaihtelevat ihmisistä riippuen niin paljon, että välillä en tiedä puhutaanko rakennusinsinööristä, sisustussuunnittelijasta, akvarelleja tehotuotannolla rustaavasta taiteilijasta vai jonkinlaisesta rakennusalan vihulaisesta, joka tahallaan piirtää ulkoseiniin ylimääräisiä kulmia ja valitsee ne kaikista kalleimmat laatat.
Kun työpöydälleni ilmestyi kerrostalokorttelin viitesuunnitelma Kokkolan keskustasta ja esimiehen kysymys ”voiko Mirva hoitaa tämän?”, hoksautin UKI Arkkitehtien viestintätiimiä mahdollisuudesta luoda sisältöä, joka avaisi arkkitehdin roolia rakennushankkeessa.
Oma kokemukseni sukujuhlien kahvipöydästä on osoittanut, että ainakin näennäistä kiinnostusta ja jopa harhaluulojakin löytyy. Kun myös Lakea Oy, joka vastaa kyseisen korttelin rakennuttamisesta, näytti kirjoitussuunnitelmallemme peukkua, totesin itsekseni, että tämä kirjoitussarja vastaa ainakin yleisimpiin kysymyksiin.
UKI Arkkitehdit oli aiemmin laatinut kaavoitusta varten viitesuunnitelman, jonka pohjalta kaavoittaja laati korttelille asemakaavan. Kortteli suunniteltaisiin ja rakennettaisiin talo kerrallaan, minkä lisäksi suunniteltavana olisi koko korttelin yhteinen piha-alue pysäköintitaloineen ja piharakennuksineen.
Tällä hetkellä tontilla sijaitsee hotelli, jonka purkaminen on myös otettava huomioon korttelin vaiheistusta suunniteltaessa. Ensimmäisenä suunnittelisimme alueen pohjoisreunalle F-talon, johon halutaan vanhuksille yhteisöllistä, tuettua asumista omissa asunnoissaan. Miten hieno projekti!
Projekti konkreettisesti alkoi sillä, että keitin itselleni pannullisen kahvia ja kasasin tietokoneen näytölle kaikki korttelin lähtötiedot ja avasin alkuperäisen viitesuunnitelman. Viitesuunnitelmaan oli hahmoteltu rakennukset ikkunoineen, materiaaleineen ja parvekkeineen sekä tehty alustava luonnos pihasuunnitelmasta.
Samalla kun tutustuin lähtötietoihin, avasin suunnitteluohjelmaan hankkeelle uuden projektin, johon sijoitin oleellisia tiedostoja päällekkäin kuin ala-asteen opettaja kalvoja piirtoheittimelle. Jotkut tykkäävät aloittaa suunnittelun paperilla, mutta itse otsa tietokoneen ruudussa kiinni kasvaneena tykkään jo alkuvaiheessa käyttää suunnitteluohjelmistoja ja tulosteita. Arkkitehdin työssä yksi hienoimmista asioista on vapaus valita itse omat työskentelytapansa.
Kun lähtötiedot oli kahlattu läpi ja kortteli alkoi tuntua tutulta, otin yhteyttä Lakea Oy:n Juha Rahnastoon, joka toimii hankkeen projektipäällikkönä ja jonka kanssa tulisin olemaan tiiviisti tekemisissä suunnittelu- ja rakennusprosessin aikana.
Juhan kanssa olimme tutustuneet aiemmin hankkeen aloituspalaverissa, jossa käytiin läpi itse hanke, siihen liittyvät osapuolet ja aikataulu. Juhan kanssa sovimme tarkemmin ensimmäisistä luonnoksista ja niiden aikatauluista ja löimme lukkoon aikataulun palaverille, jossa kävisimme ensimmäiset luonnokset läpi.
Arkkitehdin työ on omasta mielestäni kuin tuhannen palan palapeli, jossa palaset ovat monessa eri tasossa. Palapeli on selvitettävä kaavatasolla, rakennuttajan tasolla, teknisellä tasolla, tietoteknisellä tasolla ja kaiken lisäksi sen tulisi olla esteettinen sekä kestävä, budjetti ei saisi ylittyä ja kaikki palaset tulisi saada paikoilleen oikeassa aikataulussa.
Arkkitehdin työ on kokonaisuuksien hallintaa, ongelmanratkaisua ja ennen kaikkea hyvän ja toimivan ympäristön suunnittelua. Joinain päivinä saa tutkia ovenkahvoja ja kiviä sekä selvittää onko tekstiilimattojen nukkien kulutuskestävyydelle olemassa omaa virallista luokitusta, ja joinain päivinä pyöritellä kokonaista asuinaluetta. Arkkitehdin työ on monipuolista, haastavaa ja parhaimmillaan erittäin palkitsevaa.
Kirjoittajasta
Mirva Ruotsalainen on työskennellyt UKI Arkkitehdeilla vuodesta 2015 pääosin asuntosuunnittelun, mutta myös liike- ja toimitilasuunnittelun puolella. Mirva on myös UKI Arkkitehtien viestintätiimin jäsen, ja toimii Kokkolan Nukkumatti-korttelin projektiarkkitehtina.