Jopa 40 arkkitehtia suunnittelee Laakson jättisairaalaa – moderni sairaala kunnioittaa vanhan sairaala-alueen historiaa
HUS ja Helsingin kaupunki uudistavat yhdessä Laakson sairaala-alueen Laakson yhteissairaala -hankkeessa. Valmistuttuaan Laakson sairaala palvelee etupäässä HUSin psykiatrisen sairaalahoidon ja Helsingin sairaalan potilaita. Sairaalan suunnittelussa alueen historia yhdistyy valoisiin ja viihtyisiin, pienten yksiköiden potilastiloihin. Potilashuoneiden toimivuutta testataan kauppakeskuksen parkkihallissa.
Laakson yhteissairaalan hanke työllistää noin 40 arkkitehtia neljästä arkkitehtitoimistosta. Suunnittelijoita tarvitaan paljon, jotta suunnitteluosaamista on riittävästi mittavan, vuoteen 2030 asti ulottuvan peruskorjaus- ja uudishankkeen kaikissa vaiheissa. Sairaalahankkeen peruskivi muurataan Laakson sairaala-alueella 6.10.2023.
Suurin haaste sairaala-alueen suunnittelussa on ollut 120 000 neliön päärakennuksen sovittaminen jyrkälle tontille kaupunkikuvaa ja vanhoja rakennuksia kunnioittaen. Uusi päärakennus nousee Urheilukadun varteen kalliotontille.
– Päärakennuksen päämitat ovat yhtä suuria kuin kolme jalkapallokenttää yhteensä. Kaupunkikuvallinen tavoitteemme on ollut saada rakennus näyttämään kokoaan pienemmältä, kuvailee arkkitehti Martin Boyadgian AW2-arkkitehdeistä.
Laaksoon rakennetaan kaksi uutta sairaalarakennusta, maanalaiset pysäköinti- ja huoltotilat sekä uusi pääajoyhteys Auroranportilta maanalaisiin tiloihin. Laakson ja Meilahden sairaala-alueet yhdistettään logistiikkatunnelilla. Nykyiset kaksi tuberkuloosisairaalaksi valmistunutta rakennusta peruskorjataan.
Uuden päärakennuksen julkisivun väritys, vaalea klinkkerilaatta, ja ikkunoiden rytmittely ja muoto yhdistävät päärakennuksen alueen 1920-luvulta peräisin olevin sairaalarakennuksiin. Sokkelikerros jäljittelee puolestaan tontin kallioiden väriä ja struktuuria. Alueen historiaa on haluttu korostaa myös niin, että päärakennuksen sisääntuloaulasta avautuu hieno näkymä Laakson vanhoihin sairaalarakennuksiin.
Sairaala-aluetta tulevat käyttämään HUSin psykiatrinen sairaanhoito ja Helsingin kaupungin omistama Helsingin sairaala. Allianssina toteutettavan sairaalan pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa arkkitehtiryhmä Laakson LATU, johon kuuluvat arkkitehtitoimistot Lukkaroinen Arkkitehdit, A-Insinööreihin kuuluva AW2-arkkitehdit, Arkkitehtitoimisto Tähti-Set sekä UKI Arkkitehdit.
– Työryhmän yhteisen näkemyksen ja onnistumisen edellytyksenä on, että kommunikointi ja tiedonhallinta toimii ja toimintatavoista on sovittu yhdessä, kertoo arkkitehti Anna Lohilahti Lukkaroinen Arkkitehdeistä.
Lasiseinät ja isot ikkunat tuovat valoa
Päärakennuksen arkkitehtuuriin on haettu keveyttä sijoittamalla osa rakennuksen toiminnoista maanalaisiin kerroksiin sekä hyödyntämällä massoittelussa tontin kallioita ja puustoa. Kadun puolelta madalletun päärakennuksen edustalle tulee potilaiden oleskelupiha sekä kaikille avoin puistoalue.
Päärakennus muodostuu kahdesta toisiinsa liittyvästä h-kirjaimesta. Lamellirakennukset yhdistyvät toisiinsa kevyemmällä nivelosalla, joka on osittain lasia. Vaikka rakennus on suuri, henkilökunta ja asiakkaat toimivat päivittäin pienissä yksiköissä, joissa on 16–19 potilaspaikkaa kussakin. Yhteensä päärakennukseen tulee potilaspaikkoja 790.
Jokaisessa kerroksessa on selkeä, valoisa pääkäytävä. Samaan suuntaan avautuvat lasiseinät helpottavat liikkumisen hahmottamista rakennuksessa. Potilashuoneisiin tulee isot ikkunat, ja osastoilla on isot parvekkeet sekä yhteiset aulatilat.
Alimpiin kerroksiin sijoittuvat henkilöstöravintola, kuntoutuspalveluja tarjoava terapiakeskus, kuvantamispalveluita, välinehuolto sekä keskuskeittiö.
Mallihuoneissa testataan tilojen toimivuutta
Tilojen toiminnallisuutta suunnitellaan yhdessä laajan käyttäjäjoukon kanssa hoitohenkilökunnasta teknisiin asiantuntijoihin. Käyttäjien kokemuksia on testattu kauppakeskus Triplan parkkihalliin rakennetuissa fyysisissä mallihuoneissa, jonne on tehty vanerista kalusteet.
– Tiloja pitää päästä kokeilemaan oikeiden välineiden ja kalusteiden kanssa, sillä toimivuus ja turvallisuus voi olla muutamista senteistä kiinni. Pelkkien visualisointien pohjalta esimerkiksi hoitajan on hankala arvioida, saako sängyn hyvin kääntymään tai mahtuuko potilaan kunnolla pesemään, sanoo pääsuunnittelija Toni Väisänen Arkkitehtitoimisto Tähti-Setistä.
Mallihuoneita rakennetaan myöhemmin lisää Laakson ratsastuskentän väliaikaiseen rakennukseen. Näissä tiloissa on tarkoitus testata erityisesti materiaalien ja kalusteiden toimivuutta.
Päärakennukseen tulee psykiatrian sairaalaosastoja sekä tiloja iäkkäiden helsinkiläisten akuutille sairaalahoidolle ja kuntoutukselle, palliatiiviselle hoidolle ja saattohoidolle sekä neurologian vaativalle kuntoutukselle.
– Olemme hakeneet ratkaisuja, jotka ovat toimivia ja turvallisia erityyppisille potilasryhmille. Psykiatristen ja somaattisten sairauksien hoito vaatii erilaisia tiloja.
Raija-Liisa Miesmaa UKI Arkkitehdit
Psykiatrisilla osastoilla wc sijaitsee käytävän puolella, jolloin potilas saa enemmän omaa rauhaa. Muilla osastoilla wc on sijoitettu huoneen perälle julkisivun puolelle. Potilasta on helpompi valvoa, ja sisäänkäynnin luo jää tilaa apuvälineille. Rakennus on suunniteltu niin, että wc:n paikkaa voi tarvittaessa muuttaa.
Puu tuo lämpöä sisätiloihin
Päärakennuksen sisätilojen suunnittelussa on tavoiteltu viihtyisyyttä ja ajattomuutta.
Alakatoissa ja aulatiloissa käytetään materiaalina puuta, joka tuo lämpöä ja silmäniloa sekä helpottaa suunnistamista. Sairaalan tiloihin on tulossa myös taidetta.
– Kampus on paitsi toipumisympäristö potilaille, myös työympäristö tuhansille ihmisille. Parhaimmillaan sairaala viestii olemuksellaan myös omaisille ja kaupunkilaisille, että täällä pidetään ihmisistä hyvää huolta, Toni Väisänen sanoo.