Oulun Kauppahalli
Oulu 2020 1 269,00 brm² Korjausrakentaminen Arkkitehtitoimisto Laatio Oy (UKI Arkkitehdit Oy) Pääsuunnittelija: Weikko Kotila
Oulun kauppahalli on vuonna 1901 valmistunut, tyyliltään uusgotiikkaa edustava, alkuperäiskäytössä oleva kauppahalli. Sen suunnittelivat Oulun kaupungin järjestämän palkintokilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta arkkitehdit Karl Lindahl ja Valter Thomé. Kilpailun tuomariston jäseninä olivat muun muassa aikakautensa tunnetuimpiin lukeutuvat arkkitehdit Lars Sonck sekä Onni Törnqvist. Kauppahallissa on nykyisin yhteensä 13 myymäläpaikkaa, muun muassa kala-, liha-, vihannes- ja maustekauppa sekä leipomo ja lounaspaikka.
Peruskorjauksessa uusittiin kauppahallin talotekniikkaa sekä korjattiin ja restauroitiin laajasti eri rakennusosia. Muun muassa lattiakanaalit ja lämpöverkko uusittiin, jonka vuoksi myös alapohjarakenne uusittiin. Rakennukseen toteutettiin koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto ja rakennettiin ullakolle uusi ilmanvaihtokonehuone. Rakentamis- ja purkuaikana todettiin vaurioita ja vesivahinkoja vesikatossa ja kattoon liittyvissä tiili-betonikoristeissa sekä sisäpintojen rappauksissa ja löydettiin kreosoottikäsittelyjä. Vauriot korjattiin ja haitalliset aineet poistettiin. Julkisivujen tiilipintoja huollettiin ja rapattuja koristeaiheita rekonstruoitiin. Ikkunoita ja ovia uusittiin puusepäntyönä, mukaan lukien pääsisäänkäyntien kaarevat ulko-ovet, jotka palautettiin alkuperäisen mallin mukaisiksi. Myyntihallin myymäläloosit siirrettiin korjauksen ajaksi suojaan puusepän verstaalle ja huollettiin.
Oulun rakennusvalvonta palkitsi toteutetun peruskorjauksen rakentamisen kulttuuritekona Tuumastukki-palkinnolla vuonna 2020. Palkinnon perusteissa mainittiin, että erityisenä haasteena ja ansiona onnistuttiin päivittämään uusi talotekniikka nykyisten vaatimusten mukaisesti siten, että myös sisätiloissa alkuperäinen ilme ja tunnelma on pystytty säilyttämään. Tehtyjen korjausten myötä oululaisten rakastama, keskeinen arvorakennus ja kaupungin tunnusmerkki voi toimia myös seuraavat 120 vuotta alkuperäisessä käytössään.