Työympäristön kehityspäivä pureutui tämän hetken haasteisiin ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin
UKI Arkkitehdit uskoo siihen, että ihmiset ovat työyhteisön sydän ja työtilat ovat työyhteisön koti. Millaisia haasteita yritykset kohtaavat pandemiarajoitusten jälkeisessä maailmassa ja millaisia ovat tulevaisuuden työympäristöt? Näiden asioiden tiimoilta ideoitiin ja keskusteltiin UKIn järjestämässä Työympäristön kehityspäivässä.
”Tiedättekö, kuinka monta tuntia vietämme töissä elämämme aikana”, kysyi rakennusarkkitehti Heidi Rytkönen UKI Arkkitehtien järjestämän Työympäristöjen kehityspäivän vierailta.
Muutaman hieman alakanttiin menneen arvauksen jälkeen Heidi kertoi vastauksen: suomalainen tekee työtä keskimäärin 50 000 tuntia elämänsä aikana. Ei siis ole samantekevää, missä, miten ja kenen kanssa työpäivänsä viettää.
UKI Arkkitehdit on lanseerannut työympäristöjen suunnittelupalvelun, ja sen tiimoilta pidetty aamiaistilaisuus kiinnosti asiakkaita ja kumppaneita Helsingissä ja Oulussa. Helsingissä asiasta olivat kertomassa arkkitehdit Hanna Hilmola ja Milla Rusanen, Oulussa Heidi Rytkösen lisäksi arkkitehdit Päivi Ahola ja Hanna Kangas.
Helsingissä tapahtuma veti paikalle etenkin kiinteistöjen omistajien edustajia ja toimitilahankkeissa työskenteleviä isojen yritysten toimitila-asiantuntijoita. Lisäksi tilaisuudessa vieraili mahdollista tulevia yhteistyökumppaneita.
”Kaikki ilmoittautuneet pääsivät paikalle. Heillä ei ollut kiire, vaan he halusivat keskustella ja kuulla, mitä meillä oli sanottavana. Meidän omat toimitilamme kiinnostivat vieraita, ja erityisen vetävä oli 3D Cave visualisointitila ja sinne kehitetty joulupallojen etsimispeli. Cavesta kuuluneet ilonkiljahdukset kertoivat, että hauskaa oli”, kertovat Milla Rusanen ja Hanna Hilmola.
Oulussa kahden tunnin aktiiviseen keskusteluun ja uuden ideointiin osallistui UKIn asiakkaita ja esimerkiksi työhyvinvointiin ja sen valmennuksiin keskittyneitä ammattilaisia.
”Meidän toimitilamme on äskettäin uusittu yhteistyössä Heidin tiimin kanssa. Tulin kuuntelemaan lisää siitä, miten maailma muuttuu ja kuinka työntekijät saadaan tulevaisuudessa viihtymään”, sanoi markkinointitoimisto Luovan Työmaan Creative Lead Kaija Matikkala.
Puntarissa haasteet ja mahdollisuudet
UKIn suunnittelijat haastoivat vieraat fläppitaulun ääreen miettimään tämän hetken työympäristöjen haasteita sekä tulevaisuuden odotuksia ja mahdollisuuksia. Aktiivinen keskustelu laajeni tilasuunnittelusta aina psykologian, käyttäytymisen ja johtamisen kysymyksiin. Yhteistä puhuttavaa oli paljon, ja suuri osa esille nousseista asioista kosketti jokaista.
Haasteiksi tunnistettiin esimerkiksi yhteisöllisyys ja johtaminen hybridi- ja etätyössä, samoin ryhmäytyminen ja yrityskulttuurin ylläpito. Kuinka varmistaa hiljaisen tiedon siirtyminen? Entä millä tasolla on kotien työpisteiden ergonomisuus? Millä säännöillä hybridityötä tehdään, vai tarvitaanko sääntöjä lainkaan?
Tulevaisuudessa nähtiin virtuaalisia työtiloja, monipaikkaisuutta ja yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden yhdistämistä. Keskusteluissa mietittiin myös sitä, että työympäristöjen kehittämispuhe pyörii paljolti tietotyön ympärillä. Mitä mahdollisuuksia työympäristösuunnittelu tarjoaa niille aloille ja työpaikoille, joita pandemia ei ole niin suuresti koskettanut?
Työn tekemisen tapa on murroksessa, ja maailma ympärillämme muuttuu. Yritykset kohtaavat työviihtyvyydessä ja työympäristöjen toteuttamisessa uusia haasteita, joihin muutaman vuoden takaiset tutkimukset ja käytänteet eivät tarjoa ratkaisuja.
”Eräs yritys oli juuri muuttanut uusiin ja hyvin toimiviin tiloihin, mutta koska ne oli suunniteltu ennen koronaa, tilat ovat heti tuoreeltaan liian isot”, kertoo Hanna Hilmola esimerkin muutosvauhdista.
Esimerkiksi tilamitoitusymmärrys ja erilaisia työtapoja tukevan työympäristön suunnittelu ovat vahvuuksiamme, samoin se, että pystymme kertomaan asiakkaalle, mitä juuri tällä hetkellä merkitsee ajasta ja paikasta riippumaton työ.
Heidi Rytkönen, Rakennusarkkitehti UKI Arkkitehdit
Tilaisuudet jättivät järjestäjätiimien mukaan niin positiivisen jälkimaun, että ne saavat jatkoa Helsingissä, Jyväskylässä ja Oulussa.
”Keskustelu yhteisen pöydän ääressä oli juuri sitä, mitä vieraat toivoivat. Kaikilla on samankaltaisia toimitilahaasteita ja muutoksia ympärillä. Tässä me voimme auttaa ja yhdessä loppukäyttäjiä osallistaen suunnitella yrityksen näköiset, kokoiset ja tuntuiset työtilat”, kertovat Milla Rusanen ja Hanna Hilmola.