UKI Arkkitehtien osaaminen hyödyksi teollisuusmiljöiden uudistamiseen
UKI Arkkitehdit tarjoaa kiinteistönomistajille mahdollisuuden jalostaa olemassa olevia teollisuuskiinteistöjä, jotka eivät nykyisessä muodossaan enää palvele tarkoitustaan. Kiinteistölle etsitään uusi käyttötarkoitus, joka tuo elinvoimaa ympäristöön ja lisäarvoa sekä omistajalle että koko yhteisölle. Vanhojen kiinteistöjen MUUTTAMINEN toimiviksi tiloiksi uusiin käyttötarkoituksiin on myös vastuullisuusteko. UKI Arkkitehdit onkin panostanut kuluneena vuonna rakennusten elinkaaren hiilijalanjälkilaskentaosaamiseen ja vastuullisuuteen suunnitteluratkaisuissa.
Teollisuusmiljöissä lepää hieno mahdollisuus
Teollisuuskiinteistöjen muuntuminen uuteen käyttöön ei ole tuore tapaus, mutta on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan.
Muuttuva teollisuus, digitalisaatio ja kestävän kehityksen vaatimukset vauhdittavat muutosta, jossa monenlaiset vanhat teollisuuskiinteistöt jäävät vajaakäytölle tai tyhjiksi. Kiinteistöissä piilee kuitenkin valtava potentiaali kokonaisille yhteisöille.
Kun entiset tai nykyiset, toimintaansa muuttavat teollisuuden toimijat yhdistävät voimansa kuntien kanssa ja mahdollistavat monialaisten, monien eri toimijoiden klusterin rakentumisen, kerryttää koko yhteisö elinvoimaa, joka auttaa selviämään muutoksesta.
-
Kuva: Maarit Juntunen -
Kuva: Maarit Juntunen
VANHAN TEOLLISUUSHALLIN SISÄLLE TOTEUTETTU 3-KENTTÄINEN BEACH VOLLEY -KESKUS JA OHEISTILAT, JOTKA TUOVAT KESÄTUNNELMAN YMPÄRI VUODEN OULUN ÄIMÄRAUTIOLLE. PÄÄ- JA ARKKITEHTISUUNNITTELU, UKI ARKKITEHDIT.
Suomessa on useita hyviä esimerkkejä tällaisesta kehityksestä: Kaapelitehdas Helsingissä on muutettu luovan alan keskukseksi, kun taas Turun Telakkaranta on vanha laivanrakennusalue, joka on otettu asuin- ja liiketiloiksi. Tutkimuksen ja innovoinnin alue, Aalto-yliopiston Urban Mill Espoossa, yhdistää kaupunkikehityksen ja tulevaisuuden asumisen tutkimuksen ja innovoinnin uudeksi tutkimuskokonaisuudeksi.
”Globaalisti meillä on nyt iso mahdollisuus hyödyntää tätä elinvoimaista ympäristömme ja kehittää sitä”, Erikkilä visioi.
UKIlla on vankkaa kokemusta teollisuusmiljöiden suunnittelusta, vahvat kumppaniverkostot ja näkemyksellisyyttä toimivan taloudellisen yhtälön kokonaisuuksista.
”Asiakasymmärryksemme on huippuluokkaa. Kun yhdistämme halun ja kyvyn ymmärtää asiakkaan tavoitteet sekä korkean tason suunnitteluosaamisen, luomme voittavan yhtälön vaativien hankkeiden läpivientiin”, Erikkilä jatkaa.
Hyvin ruokittu positiivinen kierre lisää elinvoimaa
Monessa kunnassa teollisuusyritykset ovat olleet vahvoja toimijoita, joiden rooli on ollut yhteisöä kantava. Vahvat tarinat ovat työkaluja luoda entistä vahvempaa yhteisöllisyyttä. Hyvä esimerkki on Karkkila, jossa Högforsin ruukki on saanut uuden elämän kulttuuri- ja hallintorakennuksina, mutta jossa valimotoimintaa on edelleen.

”Usein teollisuustoimija on ollut yhteisössä mukana kaikessa – ja on toivottavaa, että näin on myös tulevaisuudessa. Annettavaa on paljon”, muistuttaa Erikkilä.
Tästä voidaan luoda malli myös tulevaisuuteen, jossa muuttuva toiminta ja satsaukset siihen vetävät paikalle lisää toimijoita – niin sanottu refitting. Erikkilän mukaan sen avulla paikkakunnalle on mahdollista synnyttää positiivinen kierre, jota ruokitaan.
”Yhteen hiileen puhaltaminen on tärkeää, koska sitä kautta kuntaan muodostuu monitasoista toimintaa. Yhteisölle tässä on valtavasti mahdollisuuksia, koska kyseessä ei ole vain yksi iso yritys, vaan yritys tuo mukanaan joukon aliurakoitsijoita, jotka palvelevat teollista toimintaa. Ne taas synnyttävät palvelutarpeen, joka houkuttaa palveluntarjoajia paikalle.”
Kunnille teollisuuskiinteistöjen uusi tuleminen tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden elävöittää aluetta, lisätä verotuloja ja tervehdyttää yhteisöjä: luoda uutta elinvoimaa ja yhteisöjen turvaverkkoja, jotka kantavat taloudellisten ja muuten vaikeiden aikojen yli. Ja tarina kantaa.
Kokemus ja osaaminen kestävään käyttöön
Uusiokäyttö on tehokas tapa vähentää rakentamisen ympäristökuormitusta. Jo kolmisenkymmentä vuotta sitten kestävyyden opintien aloittanut Erikkilä pohtii, että vaikka ekologisesta rakentamisesta on puhuttu ainakin 90-luvulta asti ja termit ja ilmaisut ovat matkan varrella kehittyneet, on tekeminen jäänyt menneinä vuosikymmeninä aika kevyeksi.
Pikkuhiljaa Erikkilänkin kartuttamia oppeja päästään hyödyntämään entistä enemmän, ja kokemusta on suunnittelijan itsensä lisäksi koko UKIssa.
Kestävän kehityksen aiheen ympärillä pyöritään nyt paljon, toteaa Erikkilä. Teollisuuskiinteistöjen uusi elämä on yksi suunta, jossa UKIlla on paljon annettava.
”UKIn menneisyydessä ja nykyisyydessä on jo paljon hyviä esimerkkejä erilaisissa teollisuusympäristöissä toimimisesta. Nyt haluamme luoda niiden ympärille jatkumoa”, Erikkilä jatkaa.

Yhteistyö takaa sujuvan tulevaisuuden projektin
UKI Arkkitehdit uskoo vahvasti yhdessä tekemiseen. Yhteistyön arkkitehtuurin keinoin saman pöydän ääreen tuodaan kiinteistönomistajat, kuntien kaavoittajat ja tulevat käyttäjät.
Vepe Erikkilä muistuttaa, että koko UKIn osaaminen on sekä käytössä että tarpeen tämänkaltaisissa projekteissa. UKIn vahvuus on laaja ja monipuolinen lähes kaikki rakennustyypit kattava suunnitteluosaaminen niin uudis-, kuin korjausrakentamisesta. Erilaisten työkalujen ja menetelmien hallinta, panostukset vastuullisuuteen ja vahva tietomallinnusosaaminen varmistavat monimutkaisten ja vaativien projektien saattamisen saumattomiksi kokonaisuuksiksi.
Erikkilä kertoo, että tämänkaltaiset hankkeet voivat olla pitkiä. Parhaassa tapauksessa uudet käyttäjät voivat olla tiloissa viidessä vuodessa, mutta kaavoitusprosessien ja päätöksenteon vaiheiden kanssa aikajänne voi olla yli kymmenen vuotta.
”Osapuolten sitoutuneisuus on tärkeää, samoin kuin asenne projektia kohtaan. Kun ne oikeat, vahvat draiverit tunnistetaan, sitä kautta löydetään myös onnistumisen mahdollisuudet, jolloin aikataulukin on kohtuullinen.”
Pienet päätökset ruokkivat suurta muutosta
Isot hankkeet voivat tuntua jopa kokoaan suuremmilta, jos osaaminen ja oikea kehittäjä uupuvat. Vepe Erikkilän mukaan ensimmäisiä jarruja voivat olla uskallus ja osaaminen. Pienissä kunnissa ei välttämättä ole henkilöresurssejakaan. Tähän UKI tarjoaa visiotaan, suunnitteluosaamistaan ja kykyään yhdistää asioita.
Askel kohti elinvoimaisempaa ja kestävämpää tulevaisuutta voi olla helppo, kun oikeat kumppanit saadaan koolle. Potentiaalia löytyy: se vain pitää muistaa hyödyntää.
”Loppujen lopuksi aika pienistä asioista ’hyvät jutut’ lähtevät kertaantumaan. Pienistä päätöksistä lähtee muutos, joka lopulta on suuri”, päättää Erikkilä.