Hiidensalmen hoivakoti ja päiväkoti

Lohja 2021 Hoivatilat Oyj Kuivaketju10 soveltaen

YHTEISÖLLISTÄ PALVELUASUMISTA JÄRVEN RANNALLA

Hoivatilat Oyj:n tilaama päiväkodin ja hoivapalvelut yhdistävä rakennus suunniteltiin Lohjan Hiidensalmen vuoden 2021 asuntomessualueelle osana koko korttelikokonaisuutta asemakaavoi-tusvaiheesta toteutukseen asti. UKI Arkkitehtien laatima korttelisuunnitelma valittiin toteutettavaksi Lohjan kaupungin avoimessa kumppanuushaussa. Kortteli sijaitsee Lohjanjärven rannalla, noin
kaksi kilometriä Lohjan keskustasta.

Päiväkoti ja ravintolatilat sekä aputilat sijaitsevat rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Toisessa ja kolmannessa kerroksessa sijaitsee yhteensä 50kpl hoivahuonetta yhteistiloineen ja ryhmäkotikeittiöt. Suunnittelussa ja rakentamisessa on otettu ympäristö huomioon. Hoivakodin parvekkeet ja yhteistilat on suunnattu järvimaisemaa kohti, myös ensimmäisen kerroksen ravintola tarjoaa pysähdyspaikan järven rannalla. Asuntojen ikkunat avautuvat joko järvelle tai sisäpihalle tarjoten kintoisat näkymät. Sisustuksessa, sekä julkisivujen värimaailmassa korostuvat luonnolliset, suomalaiseen järvimaisemaan soveltuvat materiaalit ja värit, jotka kestävät aikaa. Tumma julkisivu mahdollistaa myös erinomaisen taustan kortteliaukion julkisivujen taideteokselle.

Vanhusten ja lasten yhteiselo on pyritty ottamaan suunnittelussa huomioon monin eri keinoin. Päiväkodin ja vanhusten hoivakodin asukkaat toimivat samassa pihapiirissä. Monimuotoiset piha-alueet ja niiden toiminnot luovat virikkeitä vanhuksille, sekä mahdollistavat lasten monipuolisen toimimisen ja leikkimisen pihalla.

Korttelin muiden rakennusten yhteiskäyttöiset tilat ja kaikkien asukkaiden yhteinen piha-alue tuovat vanhusten ja lasten lisäksi koko korttelin asukkaita ja vierailijoita yhteen. Yhteistiloissa on mahdollista rentoutua ja viettää aikaa naapureiden kanssa sekä nauttia upeista maisemista.