Lahti Energian kaasuvoimalaitos ja siilot

Lahti 2012 9 759,00 brm² Lahti Energia Oy

Korkeat säleikköseinät

Voimalaitokselle mielenkiintoinen julkisivu

Lahti Energia tuottaa valtaosan toimittamastaan sähköstä ja kaukolämmöstä Kymijärven voimalaitoksilla. Vanhempi laitoksista – Kymijärvi I – on valmistunut vuonna 1975. Suunnitelmien mukaan se poistuu käytöstä lähivuosina. Vanhan laitoksen yhteyteen nousi vuonna 2012 Kymijärvi II -kaasutusvoimalaitos, jonka tuotantorakennusten arkkitehtisuunnittelusta UKI Arkkitehdit vastasi. Lisäksi projektiin kuului vanhan voimalaitoksen julkisivujen uudelleen verhoilu.

Erikoisuutena kaasutuslaitoksessa ovat korkeat säleikköseinät, jotka tuovat mielenkiintoisen elementin julkisivuratkaisuihin. Varsinaisten prosessirakennusten lisäksi UKI Arkkitehdit suunnitteli voimalaitoksen vierailijarakennuksen, jossa voidaan esitellä laitosta ja sen toimintaa. Rakennuksen julkisivumateriaalina on graafinen betoni.

Kymijärvi II tuottaa energiaa materiaalikierrätykseen kelpaamattomasta, mutta hyvin palavasta jätteestä. Laitoksen keskeisiä osia ovat vastaanotto- ja varasto-siilo, kaksi kaasutin- ja tuotekaasupuhdistuslinjaa, kaasukattila, höyryturbiini, savukaasujen puhdistuslaitteisto sekä savupiippu.