Lohjan vuokra-asunnot Sahapiha 4

Lohja 2021 Lohjan vuokra-asunnot Oy Kuivaketju10 soveltaen

Lohjan Vuokra-asuntojen kerrostalo suunniteltiin Lohjan Hiidensalmen asuntomessualueelle osana koko korttelikokonaisuuutta asemakaavoitusvaiheesta toteutukseen asti. UKI Arkkitehtien laatima korttelisuunnitelma valittiin toteutettavaksi Lohjan kaupungin järjestämässä avoimessa kumppanuushaussa. Kortteli sijaitsee Lohjanjärven rannalla, noin 2 kilometriä Lohjan keskustasta. Tiiviin, mutta viihtyisän korttelin rakennusmassat suojaavat tien suuntaisesti pihoja liikenteen melulta. Ensimmäiseen kerrokseen suunniteltiin koko korttelin yhteiskäytössä oleva kuntosali (kerhotila). Kävely- ja pyöräilyreitti kulkee korttelin läpi ja viihtyisä katuympäristö oli tärkeä tavoite. Piha toteutettiin koko korttelin aktiivisena yhteispihana synergiaetuja hyödyntäen ja vehreän, autottoman sisäpihan suunnittelussa painotettiin myös helppoa huollettavuutta. Autopaikat suunniteltiin viereiselle LPA-tontille viherkatteisina katoksina yhdessä koko korttelin kanssa.

Kohde on ARA-vuokratalo. ARA:n asettamiin hintaraameihin mahtuvat kustannukset sovitettiin asuntomessukohteen korkeisiin kaupunkikuvallisiin ja laadullisiin tavoitteisiin kohteessa onnistuneesti. Kustannushyötyjä saatiin mm. tehokkaasta pohjaratkaisusta ja yhteisjärjestelyistä korttelin muiden kohteiden kanssa. Kohde tarjoaa tehokkaita ja toimivia kohtuuhintaisia asuntoja sekä monipuolisia yhteisöllisiä tiloja, mm. kuntosalin (kerhohuone), pesula ja kuivaushuone sekä kattokerroksen saunan ja terassiin järvinäkymineen.

Julkisivuiltaan rakennus on pääosin tiililaattaa ja sävymaailma suunniteltiin luonnonläheiseksi ja sovitettiin yhtenäiseksi kokonaisuudeksi korttelin muiden kohteiden kanssa. Julkisivuosissa käytettiin osin patinavärjättyä betonia korostamaan yhteistiloja. Porrashuoneen julkisivuun integroitiin Kim Jotunin suunnittelema taideteos.

Talon suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota ekologisuuteen. Talon katolla on aurinkopaneeleita, joiden tuottamalla energialla käytetään asuntojen huoneistokohtaisia ilmanvaihtokojeita. Energialuokaltaan rakennus on B-luokkaa. Kohde on Lohjan asuntomessujen 2021 esittelykohde.