Matteuksenkirkko

Helsinki 2019 3 131,00 brm² Korjausrakentaminen

Kirkkovaltuuston päättämässä hankkeessa kirkkokiinteistön sisätiloja muokattiin käyttäjien olemassa olevia ja tulevia toimintoja varten sekä ilmastointia tehostettiin ja opetuskeittiötä laajennettiin. Myös av-tekniikkaa uusittiin kirkko- ja seurakuntasalissa sekä parannettiin äänieristystä toimistoissa. Myöhemmässä hankevaiheessa korjattiin rakennuksen vesikatto ja julkisivut.

Evankelista Matteuksen nimikkokirkko seisoo kauppakeskus Itiksen kupeessa ja kulttuurikeskus Stoan naapurissa. Olavinlinnantien ja Turunlinnantien kulmassa seisovan Matteuksenkirkon suunnittelivat arkkitehdit Veli-Pekka Tuominen ja Stefan Ahlman. Kirkko valmistui vuonna 1985. Kirkko on saanut nimensä evankeliumin kirjoittaja Matteukselta, jonka tunnus on siivekäs enkelihahmo. Kirkon vihki piispa Samuel Lehtonen 24. helmikuuta 1985. Kirkkorakennus on teräsbetonirunkoinen punatiilijulkisivuilla varustettu tasakattoinen kirkko, joka muodostuu korkeammasta kirkko-osasta ja kaksikerroksisesta kerho- ja toimisto-osasta. Kirkkosaliin mahtuu 200 henkeä ja siihen yhdistettävään seurakuntasaliin 150 henkeä.

Matteuksenkirkko oli aiemmin Vartiokylän seurakunnan pääkirkko, kunnes seurakunta luopui rakennuksesta vuonna 2016 ja siirtyi käyttämään Vartiokylän kirkkoa ja Puotilan kappelia. Nykyisin Matteuksenkirkko toimii ruotsinkielisen Matteus församlingenin pääkirkkona. Yhteinen seurakuntatyö jakaa tiloja seurakunnan toiminnan kanssa. Matteuksenkirkolla toimii arkisin myös hävikkiruokaravintola.

2019
Ark.tsto. Laatio (UKI Arkkitehdit)
Pääsuunnittelija: Mats Klockars