Mäyränmutka

Asunto-osakeyhtiö Oulu 2011

Mäyränmutka, Asunto-osakeyhtiö, Oulu 2011

As Oy Mäyränmutka sijaitsee Oulussa Ritaharjun kaupunginosassa, omakoti- ja rivitalovaltaisella uudehkolla asuinalueella. Rivitaloyhtiö muodostuu kymmenestä asunnosta, joiden koot vaihtelevat kaksioista neliöihin. Asuntojonossa kaksikerrosta korkeat ja matalammat yksikerroksiset asunnot muodostavat vuorottelullaan rakennusmassoille vaihtelevan ja polveilevan rytmin.

As Oy Mäyränmutkan suunnittelun lähtökohtana oli kotoisan omakotitalomaisen asumisen sovittaminen rivitaloasumiseen. Asuntokohtaiset aidoilla suojatut etu- ja takapihat sekä kahdelle autolle mitoitetut autokatokset varastoineen heti asuntojen edessä luovat yksityisyyttä. Talojen yhteispiha on talous- ja leikkipiha, joka sijoittuu rivitalojen väliin. Myös rakennusten ihmisen mittainen puuarkkitehtuuri yksityiskohtineen korostaa omakotitalomaisuutta.

Mäyränmutka on jäänyt hyvin mieleen vastaavalle mestarille Martti Siika-aholle: ”Kohde oli aikataulullisesti haastava ja arkkitehtuurisesti hyvin mielenkiintoinen. Parhaiten suunniteltuja asuntokohteita, joita itse olen päässyt toteuttamaan.” Siika-aholle myös yhteistyö Uki Arkkitehtien kanssa oli hyvä kokemus: ”Yhteistyö arkkitehdin kanssa sujui mielestäni oikein hyvin. Kaikkiin kysymyksiin ja ongelmiin sain nopeasti vastaukset, kun niitä tarvitsin.”

Mäyränmutkan asuntojen sisätilojen suunnittelu on tehokkaasti mitoitettua ja huomioi erilaiset perhemuodot. Tilan tuntua on luotu suurilla lasipinnoilla ja kahdenkerroksen korkuisilla tai korotetuilla oleskelutiloilla. Oleskelu- ja makuutilojen esteettömänä jatkeena ovat useaan ilmansuuntaan avautuvat kattamattomat tai pergolakatteiset terassit.

”Mäyränmutka on parhaiten suunniteltuja asuntokohteita, joita itse olen päässyt toteuttamaan.”