Metsä Fibre, toimistorakennus

Metsä Fibre Äänekoski 2017 Terve talo, tietomallihanke

Tehtaan toimistorakennus erottuu ympäristöstään

Metsä Fibren Äänekosken-biotuotetehtaan toimistorakennus on keskellä tiivistä tehdasaluetta. Tumma hahmo ja vertikaaliset ikkunanauhat erottavat rakennuksen ympäristöstään ja osoittavat sen käyttötarkoituksen – tehtaan toiminnan ohjauksen ja valvonnan. Toimistojen lisäksi rakennuksessa sijaitsevat päävalvomo, laboratorio, sosiaalitilat ja lounasravintola. Tehtaan eri osiin johtavat katetut kulkuyhteydet. Rakennus koostuu kahdesta suorakulmaisesta massasta ja niitä yhdistävästä lasijulkisivuisesta liitososasta, johon on sijoitettu taukotilat, aula ja ravintola. Kolmikerroksinen, ruukintiiliverhoiltu osa on muistuma vanhasta tehtaasta. Se sisältää toimistotiloja ja laboratorion. Nelikerroksinen, peltiverhoiltu osa taas kätkee teknisemmät toiminnot. Viistetyt puukatokset tuovat julkisivuun lämpimän vivahduksen, joka jatkuu sisälle asti.

Sisällä huomion kiinnittävät lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat. Harmoniset verhousmateriaalit tekevät tiloista rauhalliset ja raikkaat. Toimiston monityötilat mahdollistavat yhteistyön ja tehokkaan tiedonkulun, mutta avotilojen läheisyydessä on äänieristettyjä neuvottelu- ja ryhmätyötiloja. Lasiseinin rajatulla valvomolla on keskeinen sijainti. Laboratorion kalustus ja tekniikka sulautuvat osaksi arkkitehtuuria. Ravintola ylimmässä kerroksessa tarjoaa suurista ikkunoistaan ja kattoterassiltaan näkymät tehdasalueelle.