Raahen Voiman kaasuvoimalaitos

Raahe 2016 7 405,00 brm² Raahen Voima Oy, SSAB Europe Oy, Investointipalvelu

Sähköä terästehtaalle

VALO™-menetelmä tehosti voimalaitoksen suunnittelua

Raahen Voima Oy:n voimalaitos tuottaa noin puolet SSAB:n Raahen-terästehtaan käyttämästä sähköstä. Se korvaa vanhan voimalaitoksen, joka oli rakennettu terästehtaan perustamisvaiheessa 1960-luvulla. Sähkön tuotannossa laitos hyödyntää tehtaan omia prosessikaasuja. Se on edeltäjäänsä ympäristöystävällisempi ja hyötysuhteeltaan parempi. Raahen Voima on SSAB:n ja EPV Energia Oy:n yhteisyritys.

RAVOLA-työnimen saanut voimalaitos sijaitsee keskellä SSAB:n tehdasaluetta, mutta on samalla alueen pääväylän päätepiste. Turbiinisalin päädyn ikkuna avautuu pääraitille. Rakennuksen julkisivumateriaaleina ovat luonnonvärinen betoni jalustassa, SSAB:n tytäryhtiön Ruukin tuotteet – metallisandwich-elementti sekä profiilipelti – taas ylempänä. Julkisivuväritys noudattaa tehdasalueella käytettyä uudisrakennusten väri- ja materiaaliskaalaa.

Laitoksen valvomoa suunniteltaessa hyödynnettiin käyttäjälähtöistä VALO™-menetelmää. Valvomon henkilökunta pystyi näin antamaan tehokkaasti palautetta suunnitteluratkaisuista. Tämä mahdollisti suunnitelmien kehittämisen edelleen. Esimerkiksi kalustuksen ja tilojen toimivuus voitiin tarkistaa etukäteen.