Rantakankaan koulu

Pulkkila 2021 1 414,00 brm² Siikalatvan kunta Kuivaketju10

Pulkkilan uuden alakoulun toteutussuunnittelua edelsi kaksi kvr-urakkakilpailuvaihetta, joissa molemmissa UKI Arkkitehdit saavuttivat 1. sijan. Näistä toisen v. 2021 järjestetyn kilpailun tuloksena syntyi uusi alakoulu, joka nimettiin Rantakankaan kouluksi. Pääurakoitsijana toimi Rakennusliike Sorvoja Oy.

Koulun ulkoarkkitehtuuri on saanut innoituksena perinteisestä suomalaisesta puurakentamisesta. Sisääntulokatokset ”porstuat”, harjakatot räystäineen, klassinen pystysuuntainen ikkuna-aukotus, rakennuksen selkeä suorakaiteen muoto sekä luonnonmukaiset julkisivuvärit: harmaa, punamulta ja keltaokra edustavat perinteistä puurakentamista parhaimmillaan. Väri- ja materiaalimaailma jatkuvat myös rakennuksen sisätiloissa. Modernin ilmeen rakennukseen tuovat viimeistellyt yksityiskohdat kuten palloista koostuva julkisivutaideteos, joka kuvastaa Pulkkilan sijaintia Suomen maantieteellisessä keskipisteessä.

Koulurakennus, joka on suunniteltu n. 100 oppilaalle, on sisätiloiltaan lämmin ja kodikas ja, jossa kaikilla oppilailla on oma luokka ja oma pulpetti. Erityistä huomiota on kiinnitetty tilojen laadukkaaseen äänimaailmaan. 1-kerroksisen rakennuksen tilat on jaettu kolmeen osaan niin, että monitoimitilana toimiva lasiseinäinen ruokasali koulun ”sydän” erottaa oppimisen tilat henkilökunnan ja oppilashuollon tiloista.

Koulurakennuksen piha on suunniteltu helppohoitoiseksi ja oppilaille turvalliseksi ympäristöksi, jossa luontoelementtien hyödyntäminen ja hyötykasvien istuttaminen ovat olleet suuressa roolissa. Välituntien ja opetuksen lisäksi, piha toimii kuntalaisten lähiliikunta- ja virkistyspaikkana. Uudesta koulusta onkin muodostettu koko kylän sydän, jonka aktiviteetit palvelevat kaikkia kuntalaisia.