Strengbergin tupakkatehdas

Pietarsaari 2010 16 000,00 brm² Korjausrakentaminen

Strengbergin kiinteistö on kaupunkikuvallisesti merkittävä ja kulttuurihistoriallisesti arvokas tupakkatehdaskiinteistö Pietarsaaren keskustassa. Sen kortteli liittyy kahden kulkusillan välityksellä nykyisen kaupungintalon, entisen tupakkatehtaan vanhan osan kortteliin. Pietarsaaren kaupunki omisti kiinteistön ja sitä hallinnoi kaupungin liikekiinteistöjen hallintaa varten perustettu kiinteistöosakeyhtiö. Hankkeen tarkoituksena oli konvertoimalla muodostaa korttelista erilaisia innovatiivisia yritys- ja muita toimintoja kokoava keskus. 

Vanhat tehdasrakennukset peruskorjattiin ja muutettiin vanhaa kunnioittaen uusia toimintoja varten sekä täydennettiin kiinteistöä uudisrakennuksilla. Näin syntyi 10 000 m² uutta toimitilaa kaupungin keskustaan. Hankkeessa rakennettiin uusi maanalainen paikoitushalli 2 500 m². Rakennuksessa toimii myös Strengbergin tupakkamuseo. Asemakaava oli korttelin osalta vanhentunut ja uusi kaava laadittiin korttelin rakennusten suunnittelun kanssa rinnan. 

Strengbergin tupakkatehdas oli 1762–1998 Pietarsaaressa toiminut tupakkatehdas. Tehdasrakennuksen vanhempi punatiilinen osa on arkkitehtitoimisto Grahn, Hedman & Wasastjernan suunnittelema ja se on valmistunut 1898. Pallomaisen kellotornin hallitsema uudempi osa on arkkitehti Torben Grutin suunnittelema ja se on valmistunut 1909. Kyseinen kello on läpimitaltaan pohjoismaiden suurikokoisin kello. Vuonna 2018 Pietarsaaren sanomien järjestämässä äänestyksessä Strengbergin tupakkatehdas valittiin Pietarsaaren kauneimmaksi rakennukseksi. 

Strenbergin tupakkatehtaan pääjulkisivu
Kuva: Aalto yliopiston arkisto, arkkitehtuurin laitoksen opetusdiakokoelma 1975
Strenbergin tupakkatehtaan torni
Kuva: Aalto yliopiston arkisto, arkkitehtuurin laitoksen opetusdiakokoelma 1975
Strenbergin tupakkatehtaan sisäpiha
Kuva: Aalto yliopiston arkisto, arkkitehtuurin laitoksen opetusdiakokoelma 1975

2010
Pietarsaari
Ark.tsto. Laatio (UKI Arkkitehdit)
Pääsuunnittelija: Mats Klockars