TA-Asumisoikeus Sahapiha 6

Lohja 2021 TA-Rakennuttaja Oy Kuivaketju10 soveltaen

TA-asumisoikeus Oy:n kerrostalo suunniteltiin Lohjan Hiidensalmen asuntomessualueelle osana koko korttelikokonaisuutta asemakaavoitusvaiheesta toteutukseen asti. Uki arkkitehtien laatima korttelisuunnitelma valittiin toteutettavaksi Lohjan kaupungin järjestämässä avoimessa kumppanuushaussa. Kortteli sijaitsee Lohjanjärven rannalla, noin 2 kilometriä Lohjan keskustasta. Tiiviin, mutta viihtyisän korttelin rakennusmassat suojaavat tien suuntaisesti pihoja liikenteen melulta. Katutasoon suunniteltiin liiketilamaisia, koko korttelin yhteiskäytössä olevia tiloja. Katutason elävään toiminnallisuuteen kiinnitettiin erityistä huomiota ja yhteistilat ja kortteliravintola sijoitettiin keskeisesti aukion laidalle muodostuvaan kohtaamispaikkaan. Kävely- ja pyöräilyreitti kulkee korttelin läpi ja viihtyisä katuympäristö oli tärkeä tavoite. Piha toteutettiin koko korttelin aktiivisena yhteispihana synergiaetuja hyödyntäen ja vehreän, autottoman sisäpihan suunnittelussa painotettiin myös helppoa huollettavuutta. Autopaikat suunniteltiin viereiselle LPA-tontille viherkatteisina katoksina yhdessä koko korttelin kanssa.

ARA:n asettamiin hintaraameihin mahtuvat kustannukset sovitettiin asuntomessukohteen korkeisiin kaupunkikuvallisiin ja laadullisiin tavoitteisiin kohteessa onnistuneesti. Kustannushyötyjä saatiin mm. tehokkaasta pohjaratkaisusta ja yhteisjärjestelyistä korttelin muiden kohteiden kanssa. Kohde tarjoaa tehokkaita ja toimivia kohtuuhintaisia asuntoja sekä monipuolisia yhteisöllisiä tiloja, mm. saunan ja laajan kattoterassin järvinäkymineen 6. kerroksessa. Julkisivuiltaan rakennus on pääosin paikallamuurattua tiiltä. Sävymaailma suunniteltiin luonnonläheiseksi ja sovitettiin yhte-
näiseksi kokonaisuudeksi korttelin muiden kohteiden kanssa. Julkisivuosissa käytettiin osin myös puuta ja patinavärjättyä betonia korostamaan yhteistiloja. Julkisivuun integroitiin Laura Merzin suunnittelema taideteos. Talon suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota ekologisuuteen. Talon katolla on aurinkopaneeleita, joiden tuottamalla energialla käytetään asuntojen huoneistokohtaisia ilmanvaihtokojeita. Asuntoihin asennettiin myös vedensäästökalusteet sekä Leanheat-lämmönsäätöjärjestelmä, jonka käyttö vähentää energiankulutusta 10–20 prosentilla. Energialuokaltaan rakennus on A-luokkaa. Kohde on Lohjan asuntomessujen 2021 esittelykohde.