Variskan yhtenäiskoulu

Vaasa 2022 11 479,00 brm² Vaasan kaupunki Tietomallihanke Kuivaketju10-hanke, RTS-luokitus

KOULURAKENNUKSEN LAAJENNUS JA KORJAUS

Vaasan Variskan yhtenäiskoulun laajennuksen toteutussuunnittelua v.2022 edelsi SR-urakkakilpailun 1. sija v. 2020 jonka pääurakoitsijana toimi Lujatalo Oy. Urakkaan kuului myös tontin piha-alueiden suunnittelu sekä olevan koulun korjaussuunnittelu PJU muodossa.


Tiili- ja levyverhoillun laajennuksen ulkoasun piirteet saivat innoituksensa arkkitehti Asko Halmeen 1990 suunnittelemasta yläkoulurakennuksesta, johon laajennus liitettiin. Uudella osalla on yhdistävistä piirteistä huolimatta moderni ote ja nykypäivän vaatimusten mukaisia ratkaisuja. Laajennus käsittää luokkien 1-6 tilat ja lapsimäärä on noin 290 hlö. Laajennuksen ja olevan koulun nivelosassa sijaitsee koulun yhteistiloja sekä pienempi liikuntasali, jotka ovat helposti saavutettavissa 7-9 luokkalaisten suunnasta.


Sisätilat ovat vaalean sävyiset ja poikkeavat olevan koulun vahvoista värivalinnoista – ratkaisulla haluttiin tuoda oppiympäristöön rauhallisuutta ja harmoniaa. Uusi aulatila on sijoitettu siten, että ikkunasta näkee suoraan yläkoulun aulaan – näin opinpolun seuraava etappi siintää jo alakoululais-
ten edessä. Laajennuksen suunnittelutavoitteisiin kuuluivat yhteisopettajuuden mahdollistaminen sekä taide- ja käsityöaineiden tilakokonaisuuden jossa oppiaineiden ylittävä toiminta on arkipäivää.
SR-urakkakilpailuun sisältyi tilaajan vaatima RTS-ympäristöluokitus, jonka kriteerit pureutuvat mm. ympäristövastuullisuuteen, kestävän kehityksen periaatteisiin, rakennuksen energiatalouteen ja innovaatioihin sekä käyttäjien terveyteen ja turvallisuuteen. Luokitusarvosana todentuu viisiportaisella tähtiluokituksella ja osa kriteereistä on pakollisia. Kyseisessä hankkeessa saavutettiin kolme tähteä, ”hyvä ympäristölaadun taso”. Tarkka pisteluku asettui hyvänympäristölaadun ja korkean ympäristölaadun väliin.


Hankkeen liikuntasalille myönnettiin liikuntapaikkojen valtionavustus. Oppilaita osallistettiin suunnittelussa pihan asfalttimaalauksien ideoinnissa, joista valittiin kaksi monipuolisinta ideaa toteutettavaksi. Koulun sisätilat sekä ympäröivät piha- ja pelikentät ovat ahkerassa iltakäytössä ja toimintaa voidaan ohjata kulunvalvonnalla.