Y-Talo

Seinäjoen keskussairaalan laajennus 2012 Seinäjoki

Y-talo, Seinäjoki

Kiinteistö Oy Seinäjoen Y-talo valmistui Seinäjoen keskussairaalan yhteyteen vuonna 2012. Y-talo on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja Seinäjoen kaupungin omistama kiinteistöyhtiö, jolla on laajuutta noin 34 500 brutto-m2. Uudisrakennus oli sairaala-alueen mittavin rakennusprojekti vuosikymmeniin.

ytalo1

Y-talossa on Seinäjoen terveyskeskuksen ja Seinäjoen keskussairaalan tiloja. Yhden merkittävimmistä Y-talon toiminnoista muodostaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteinen päivystyskeskus, joka tarjoaa sairaanhoitopiirin väestölle korkeatasoisen kiireellisen ensiapupalvelun.

Päivystyskeskuksen lisäksi talossa toimii useita vuodeosastoja, poliklinikoita ja tutkimusyksiköitä, näytteenoton ja kuvantamisen tilat, dialyysihoitotilat, fysio- ja toimintaterapian tilat allasosastoineen sekä obduktio- ja kappelitilat.

ytalo2

Rakennuksen eri siipiä yhdistää korkea aulatila, sisäkatu, jota pitkin kuljetaan kantasairaalan puolelle. Kadun varrella sijaitsee Y-talon lounaskahvila. Sisäkadun korkeaa tilaa hallitsee Petri Eskelisen ja Mia Purasen Sirocco-niminen veistos.

Rakennuksen eri siipiä yhdistää korkea aulatila, sisäkatu, jota pitkin kuljetaan Y-talosta kantasairaalan puolelle.

Y‐talon suunnittelun aikana UKI arkkitehdit kehittivät VALO™‐käyttäjälähtöisen suunnittelumenetelmän, johon Y‐talo‐projekti tarjosi erinomaisen kehitysympäristön.