Sairaalasuunnittelun asiantuntija Susanna Kalkkinen aloitti yksikön johtajana Helsingissä

Susanna Kalkkinen UKI Arkkitehdit henkilökuva. Valokuva Wilma Hurskainen.

”UKIn arvot ja toimintatavat vetosivat. Tuon mukanani pitkän kokemuksen ja eteenpäin katsovan positiivisen mielen.”

Susanna Kalkkinen

UKI Arkkitehtien Helsingin yksikön johtajana aloittanut Susanna Kalkkinen kuvaa itseään verkottujaksi, joka on mielellään tekemisissä ihmisten kanssa ja näkee kilpailevissa toimistoissa myös mahdollisen tulevaisuuden yhteistyökumppanin. 

Tuoreena ukilaisena Susanna Kalkkinen luonnehtii arkkitehtitoimiston tärkeimmäksi voimavaraksi henkilöstöä, johon tutustumiseen hän keskittyy ensitöikseen. Uudessa pestissä innostaa myös johtoryhmätyöskentely, jossa tutuksi tulevat UKIn muiden yksiköiden johtajat sekä yrityksen johto. Susannaa työllistää jatkossa myös suunnittelu.

”Tarjouskilpailuissa olen jo mukana. Kun niissä menestytään ja uusia hankkeita käynnistyy, tulen toimimaan etenkin pääsuunnittelijan tehtävissä ja myös sairaalasuunnittelun erityisasiasiantuntijan roolissa.”

Aiemmassa työpaikassaan Susanna Kalkkisen ura eteni arkkitehtiharjoittelijasta toimitusjohtajaksi, jona kuluivat viimeiset yhdeksän vuotta. Toimisto antoi mahdollisuuden kasvaa tehtävien mukana, Susanna kiittää.

Käyttäjälähtöinen suunnittelu vetosi

UKI Arkkitehdit oli Susannalle takavuosina tuttu alan toimija niin toimistona kuin henkilötasolla. UKI näyttäytyi vakavasti otettavana kilpailijana, jonka määrätietoinen kasvu kiinnitti huomiota. 

”UKIlla on tehty hyvää strategiatyötä, ja sen pohjalta kasvutavoitteita on edelleen. Toimistolla on resurssit, osaaminen ja mahdollisuudet menestyä valtakunnallisena laadukkaan arkkitehtisuunnittelun tekijänä.”

Vuonna 2001 arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta valmistunut Susanna on työskennellyt vaativan sairaalasuunnittelun parissa yli kaksi vuosikymmenentä. Kokemus ja vastuu laajoissa hankkeissa on kehittänyt hänestä yhden koko maan johtavista asiantuntijoista tällä saralla.

”Osaamista ja intohimoa on nimenomaan sairaalasuunnitteluun, mutta pidän arvossa kaikkia arkkitehtuurin osa-alueita. Mielissäni aloitan UKIn tapaisessa valtakunnallisessa toimistossa, jossa tehdään suunnittelua laaja-alaisesti. Opittavaakin minulla varmasti on”, Susanna sanoo.

Mukanaan uusi yksikön johtaja sanoo tuovansa pitkän kokemuksen lisäksi eteenpäin katsovaa positiivista asennetta, joilla on hyvä lähteä kehittämään UKIn toimintaa ja suunnittelua. 

UKI Arkkitehdit on arvojohdettu yritys, jossa toimintaa ohjaavat periaatteet ja käytännöt yhteistyöstä, käyttäjälähtöisyydestä, kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta. Susanna kuvaakin, että mitä enemmän rekrytointiprosessin aikana puhuttiin arvoista ja toimintamallista, sitä paremmin UKI vakuutti kokeneen asiantuntijan.

”Minua puhutteli erityisesti käyttäjälähtöinen suunnittelu ja ihmisestä lähtevä ajattelu – sekä arkkitehtisuunnittelun osalta että tavassa kohdella ja kuunnella henkilökuntaa.”

”Tärkeänä pidän myös arkkitehdin työn yhteiskunnallista vastuuta, jota on hyvä toteuttaa sairaalasuunnittelun lisäksi kaikessa muussakin arkkitehtisuunnittelussa”, Susanna Kalkkinen sanoo.