UKI Arkkitehdit uudistamaan rakennusalaa – Uusi kansallinen hankintamalli

Järvenpään uuden terveystalon hankintasopimus allekirjoitettiin 30.10.2013. Kilpailutuksessa hankkeeseen valittiin suunnitteluryhmä, johon kuuluvat A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy, UKI Arkkitehdit Oy, Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy, Insinööritoimisto Erkki Leskinen Oy, Insinööritoimisto AX-LVI Oy ja A-Insinöörit Suunnittelu Oy.

Suunnittelun rinnalla työkaluna käytetään Valo-virtuaalisuunnittelumenetelmää, jota UKI Arkkitehdit on kehittänyt yli 7 vuotta. Sen avulla on saatu paremman arkkitehtuurin rinnalla tyytyväisempiä käyttäjiä, merkittäviä säästöjä rakennusaikaisiin kustannuksiin ja rakennusten elinkaarikustannuksiin. ”Menetelmän avulla tilat voidaan rakentaa virtuaalisesti luonnollisessa koossaan, ennen kuin niitä ryhdytään oikeasti rakentamaan. Näin eri käyttäjäryhmät voivat tutustua tiloihin kävelemällä tai vaikka koetyöskentelemällä niissä suunnittelijoiden johdolla. Ennen kuin yhtään kiveä on muurattu paikoilleen oikeaan rakennukseen, voimme myös nähdä tulevat tarpeet tai suunnittelun mahdolliset puutteet,” toteaa UKI Arkkitehtien toimitusjohtaja Mikko Heikkinen.

Käytössä on täysin uusi hankintamalli, joka pureutuu erityisesti rakentamisen laatuun ja kustannuksiin. ”Suunnittelussa käytetään allianssimallilla, jossa sopimuksen ja hankkeen osapuolia ovat suunnitteluryhmän lisäksi tilaaja ja käyttäjä. Tämä on uusi toimintamalli rakennusalalla ja erityisesti suunnittelusopimuksissa,” kertoo projektipäällikkö Maarit Vilander A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy:stä.

UKI Arkkitehtien tiedote:
KOY Järvenpään Terveystalon tiedote:
Hankkeen esittely ja videot: