UKI Arkkitehtien suunnittelema kumppanuuskortteli nousee Lohjan asuntomessuille

Kesän 2021 Lohjan asuntomessujen keskeisiä elementtejä ja teemoja ovat järvi, luonto, hyvinvointi ja kohtaamiset. Keskiössä ovat myös ympäristöystävällisyys sekä ilmastonäkökulma, joka huomioidaan monipuolisesti rakentamisen, asumisen ja liikkumisen ratkaisuissa. 

Hiidensalmesta on rakentumassa upea asuinalue järven rantaan lähelle Lohjan keskustaa, toteaa asuntomessuprojektin vetäjä Mirka Härkönen.  

”Teemat ovat ohjanneet suunnittelua alusta lähtien. Lisäksi tavoitteena on ollut eri elämäntilanteisiin sopiva asuinalue. Siksi alueelle nousee sekä pientaloja että kerrostaloja, ja eri hallintamuodot ovat laajasti edustettuna”, Mirka sanoo. 

Yksi näiden ajankohtaisten teemojen toteuttajista on UKI Arkkitehdit, joka valikoitui Lohjan kaupungin järjestämän avoimen haun kautta kumppanuuskorttelin suunnittelijaksi Hoivatilojen kumppanina. 

Kumppanuuskortteli nousee Lohjan asuntomessualueen keskeiselle paikalle. Suomen hoivatilat toteuttaa tilat päiväkodille ja ikääntyneiden asumiselle. Hoivatilojen jälkeen mukaan tulleista yrityksistä TA-Yhtiöt rakennuttaa 6-kerroksinen kerrostalon, johon tulee 34 modernia ja energiatehokasta asumisoikeusasuntoa. Lohjan Vuokra-asunnot toteuttaa 36 vuokrakodin kerrostalon. 

Lohjan Vuokra-asuntojen kohteessa asukkaiden yhteiskäytössä on hieno kattoterassi saunaosastoineen sekä kuntosali ja pesula. Myös TA:n talossa on yhteiskäytössä oleva saunaosasto kattoterasseineen ja viljelylaatikoineen sekä yhteinen kerhotila.  

”Kun kaikki kolme rakennusta on suunniteltu meillä, yleisilmettä ja kortteliajatusta on tietysti mietitty yhteistyönä. Tiimit eivät suunnitelleet yksittäistä rakennusta, vaan materiaalit ja muotokieli tulevat koko korttelin suunnitelmasta. On hauska suunnitella suurempaa kokonaisuutta, jossa asioita voidaan yhdessä miettiä isommassa mittakaavassa”, taustoittaa arkkitehti Milla Rusanen. 

”Aurinkopaneelit, autokatosten viherkatot sekä luonnonläheiset materiaalit ja murretut värisävyt sopivat ilmastonäkökulmaan. Kortteli on hienolla paikalla järven rannalla. Avautuva järvimaisema on huomioitu suunnittelussa – samoin tuulilta suojaava pihapiiri. Korttelin luontoaiheinen taide sopii teemaan ja alueen historiaan”, täydentävät arkkitehdit Sasu Alasentie ja Roni Koski-Tuuri. 

Monimuotoinen hybridirakennus 

Milla Rusanen on mukana suunnittelemassa hoivakoti-päiväkoti-rakennusta, jonka pääsuunnittelijana toimii UKI Arkkitehtien Mikko Kaira. Työ on kiintoisaa, kun samaan monimuotoiseen pihapiiriin ja hybridirakennukseen sovitetaan ihan pieniä lapsia ja vanhuksia. Talon päätyyn sijoittuu ravintola. 

Tiilirakennus taideseinälle jonka kivijalassa on ravintola.

”Tuomme toiminnat yhteen. Suunnittelussa on kerroksellisuutta: kuinka vanhukset ja lapset liikkuvat ja miten rakennus toimii, kun talossa on käyttäjiä eri vuorokauden aikoina. Rakennuksen muoto lähtee korttelin kokonaissuunnittelusta. Julkisivuun on kiinnitetty paljon huomiota, ja talon seinään tulee veistossarja”, Milla kertoo. 

Roni Koski-Tuuri on osaamisellaan mukana TA-kohteessa, jonka pääsuunnittelija on Sasu Alasentie, sekä Lovan vuokrakerrostalossa, jonka pääsuunnittelijana toimii Marjaana Harjapää.  

Suunnittelussa ja toteutuksessa on huomioitu asukkaat tasavertaisesti. TA:n talon paikalla muurattu julkisivu on laadukas ja kestävä valinta. TA-Yhtiöt on halunnut panostaa asumisen laatuun, mikä Ronin mukaan näkyy myös lopputuloksessa.  

”Esimerkiksi hulppea kattoterassi ja saunatilat eivät ole ARA-kohteessa mikään itsestäänselvyys. Sijainnin ja järvinäkymien potentiaalia hyödynnetään, ja yhteiset tilat ovat käytössä tasapuolisesti talon asukkaille. Lisäksi kattoterasseilla on viljelylaatikoita asukkaille”, Roni kiittää. 

Toiveet todeksi kustannusraameissa pysyen 

Korttelin jokaisessa kohteessa näkyy tilaajalle tärkeitä toteutuksia, huomauttaa Sasu Alasentie. Lohjan vuokra-asunnoille oli tärkeä saada ulkoiset aurinkosuojaimet ikkunoiden eteen. 

”Ne sovitettiin rakennuksen arkkitehtuuriin ja yhteen kokonaisuuden kanssa. Asiakas halusi kiinnittää energiataloudellisuudessa erityistä huomiota asuntojen kuumentumiseen. Muutenkin kiinteistö rakennetaan energiatehokkaasti aurinkosähköä hyödyntäen”, hän sanoo. 

UKI Arkkitehtien halu ja kyky kuunnella ja ymmärtää asiakkaan tarpeita näkyy Lohjalla. Käyttäjien ja asiakkaan toiveita on valikoitunut mukaan rakennuksiin ja koko korttelikokonaisuuteen parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. 

”Jo kaavoitusvaihe tehtiin kumppanuuskaavaperiaatteella: rakennuttajat olivat heti mukana. Työpajamuotoisissa suunnittelupalavereissa oli kutsuttuna laajasti eri asiantuntijoita ja rakennuttajia”, sanoo Sasu. 

”Asiakaslähtöisyyttä on sekin, että olemme onnistuneet toteuttamaan paljon asiakkaan toiveita ja silti pysymään kustannusraameissa”, summaa Roni.