UKIn suunnittelema biovoimalaitos vie Oulun Energiaa kohti hiilineutraalia energiantuotantoa
Oulun Energian uusi biovoimalaitos Laanilan teollisuusalueella vihittiin käyttöön virtuaalitapahtumassa tammikuussa 2021. Varsinainen käyttöönotto tapahtui marraskuussa 2020, ja siitä lähtien biovoimalaitos on tuottanut ison osan oululaisesta kaukolämmöstä.
OEBIO-projekti käynnistyi maanrakennus- ja perustustöillä kesäkuussa 2018. Hanke eteni suunnitelmien mukaisesti ja parhaimmillaan työmaalla työskenteli samanaikaisesti noin 550 henkilöä. Yhteistyö eri toimijoiden kanssa sujui mallikkaasti ja laitos vastaa hyvin Oulun Energian sille asettamia odotuksia.
Ville Airovuo, projektipäällikkö Oulun Energia
Tämänkaltainen suuri ja vaativa teollisuushanke vaatii eritysosaamista, ja juuri sitä UKI Arkkitehdeilla on, sanovat arkkitehdit Pentti Komulainen ja Kimmo Turpeenniemi.
”Tärkeää on kiinnittää huomio oikeisiin asioihin. Kokemus auttaa hahmottamaan, missä fokuksen pitää olla missäkin vaiheessa suunnittelua”, sanovat pääsuunnittelija Komulainen ja arkkitehtisuunnittelun projektipäällikkö Turpeenniemi.
UKI Arkkitehdeilla on vuosikymmenien kokemus työskentelystä eri energiayhtiöille. Oulun Energialle on aiemmin tehty Toppilan voimalaitosten arkkitehti- ja korjaussuunnittelua. Myös kymmenkunta vuotta sitten käyttöönotettu Oulun Energian Laanilan ekovoimalaitos on UKIn suunnittelutyötä.
Uutta biovoimalaitosta lähdettiin suunnittelussa sovittamaan ympäristöön luontevasti niin, ettei laitos olisi kopio viereisestä ekovoimalasta. Alueella on Alvar Aallon toimiston suunnittelemia rakennuksia, mikä sekin osaltaan ohjasi suunnittelua Kimmo Turpeenniemen mukaan.
”Keskiössä oli kuitenkin käyttäjälähtöinen suunnittelu ja tilaajan kuunteleminen, kuten UKIlla aina. Tilaajan tahtotila ratkaisee, sillä emmehän me rakennuksia itsellemme suunnittele.”
Laanilan biovoimalaitos tuottaa puhtaampaa energiaa huipputeknologialla. Toppila 1:n korvaavan voimalaitoksen kapasiteetti on noin 70 MW sähköä ja noin 175 MW kaukolämpöä.
”Yhteistoiminta eri osapuolien välillä on tällaisessa teollisuusprojekteissa todella laajaa. Yhteistyö on jatkuvaa ja jokapäiväistä. Kun prosessin palvelemiseksi otetaan toiset huomioon, suunnittelu etenee hyvässä hengessä”, sanovat Komulainen ja Turpeenniemi.
Laanilan biovoimalaitos on myös monen ihmisen työpaikka, jonka rakennuslain vaatimusten mukaisesta turvallisuudesta vastaa osaltaan arkkitehtisuunnittelu.
”Käyttäjäryhmiä on kuultu ja suunnitelmia esitelty laajalti, jotta kriittiset toiminnot saadaan hiottua toimiviksi. Tästä on saatu palautetta, että onnistuimme hyvin”, arkkitehdit kertovat.
”Arkkitehteina meidän pitää ymmärtää, missä kulkee koneiden ja rakennuksen raja, ja olla hämmentämättä projektin muiden toimijoiden tekemistä. Laitoksen prosessi ei sinänsä liity arkkitehtuuriin, vaan prosessin komponentit ovat meidän rakennuspalikoitamme”, Turpeenniemi lisää.
Voimalaitoksen sisätiloihin poikkeuksellista visuaalista näyttävyyttä tuovat arkkitehti Timo Tyynismaan suuret seinämaalaukset. Timo on UKIn osakas, jonka Kimmo tiesi varsin meritoituneeksi seinämaalauksien tekijäksi. Nopeana päähänpistona Kimmo ehdotti seinämaalausta, ja tilaaja innostui asiasta.
”Parin version jälkeen lopullinen luonnos oli valmis, ja lopputuloshan on erittäin komea. Timo hoiti maalaustyön sopimiset ja käytännön asiat itse, siinä ei UKI toimistona tehnyt mitään taiteellista ohjausta”.
”Pääportaikon laadukkaat betoniset liukuvalupinnat harkittiin ensin jätettäväksi näkyviin vain suojakäsiteltynä. Lopulta päädyttiin kuitenkin lisäämään Timon seinämaalaus hissikuilun korkeaan betoniseinään. Rakentajien erinomaisen laadukkaan työn päälle oli helppo maalata, ja tässä kohteessa rakentamisen jälki näyttää hyvältä myös läheltä katsottaessa”, kiittelee Pentti Komulainen.