Uniikkia ja urbaania pientalomiljöötä Hiukkavaarassa

Hiukkavaaran alueen ilmakuva

Yli 70 arkkitehtuurin ja suunnittelun ammattilaista työllistävä UKI Arkkitehdit saa tunnustusta erityisesti isojen hankkeiden suunnittelijana, mutta talossa on myös merkittävää tiiviin ja matalan rakentamisen suunnitteluosaamista, huomauttaa arkkitehti Leena Kaasila.

”Teemme paljon aluesuunnittelua eli kaavoituksen esityötä eri rakennusliikkeille. Monenlaista kohdetta on menossa, ja mielellämme tekisimme enemmänkin pientalosuunnittelua, johon UKIlta löytyy monipuolista kokemusta”, hän lisää.

”Asumisen suunnittelu ei ole vain kerrostalojen suunnittelua. Kodin ja asumisen tärkeys on nopeasti kasvanut, kun poikkeusaikana esimerkiksi lapsiperheet, vanhukset ja yksin asuvat ovat viettäneet paljon aikaa kotioloissa. Viihtyisä koti nähdään nyt tärkeämpänä kuin vaikka vuosi sitten, ja tähän voimme tarjota paljon osaamista”, täydentää arkkitehti Mirva Ruotsalainen.

Uutta urbaania pientalomiljöötä

Tuore näyte Leena Kaasilan ja Mirva Ruotsalaisen tiiviin ja matalan rakentamisen suunnitteluosaamisesta nousee Oulun Hiukkavaaraan. Alueen keskustaan on valmistumassa viimeinen tontti rakennusliike Sonellin pilotointialueesta.

Viimeisimmät kohteet Townhouse, Village ja Balcony edustavat uusia urbaaneja kaupunkipientaloja, luonnehtii Oulun kaupungin asemakaava-arkkitehti Leena Kallioniemi.

Tavoittelimme ja saavutimme Hiukkavaaran keskuksessa kaupunkimaisen rakentamisen uudenlaista lähestymistapaa. Sonellin hallitsemasta kokonaisuudesta on tullut mielenkiintoinen lähtökohta kaupunkipientalojen rohkeana edelläkävijänä

Leena Kallioniemi, asemakaava-arkkitehti
Hiukkavaaran Villagen julkisivukaaviot

Samoin asian näkee Sonellin toimitusjohtaja Harri Majala. Nyt ei pelattu varman päälle, vaan yhdessä UKI Arkkitehtien Leena Kaasilan ja Mirva Ruotsalaisen kanssa suunniteltiin erottuvia ja erilaisia, yksilöllisiä perhekoteja.

”Toki innovatiiviset ratkaisut tekevät toteutuksesta huomattavasti haastavampaa. Hiukkavaaran pilotointi on sitonut vuosiksi henkilöstöä, aikaa ja rahaa, mutta uskon sen koituvan kokonaisuuden kannalta eduksemme. Saamme uutta osaamista ja toimintamalleja, joita pystymme hyödyntämään tuotannossamme”, Harri Majala sanoo.

Leenan ja Mirvan suunnittelutiimi korostaa erityisesti Villagen ja Townhousen rakennussuunnittelua. Näissä UKIlla suunnitelluissa kohteissa päästiin myös INURDECOn tavoitteisiin kehittämällä uudenlainen tiivis-matala kolmikerroksinen kaupunkikeskustan erillistalotyyppi.

”Sen myötä luotiin Hiukkavaaran keskukseen mielenkiintoista ympäristöä ja kaupunkikuvaa. Toivottavasti tulevaisuus toisi lisää tiivis-matala suunnittelua”, kaksikko pohtii.

Kaupunkikehittämisen elinkaarimalli INURDECO

Hiukkavaaran keskuksen alue on toiminut alustana laajalle Integroivan kaupunkikehittämisen elinkaarimalli (INURDECO) – kehittämishankkeelle. Siinä toimijat kehittivät monistettavissa olevia vuorovaikutteisia kestävän ja energisoivan talvikaupungin suunnittelukäytäntöjä ja -työkaluja.

”INURDECO toi valtavan määrän lisäarvoa työhön, jota yleensä emme kykene kaavoituksen resurssien puitteissa tekemään. Tällainen yhteiskehittämistyö on todella arvokasta. Kokemuksia on kehitetty ja otettu opiksikin, kun koko Hiukkavaaran alue rakentuu valtavaa vauhtia”, kertoo Leena Kallioniemi.

Pohjoinen talvikaupunki suunnitellaan yhteistyöllä

Leena Kaasila aloitti Hiukkavaara-yhteistyön Sonellin kanssa jo edellisessä työpaikassaan Arkkitehtitoimisto Juhani Romppainen Oy:ssä. Yrityskaupan jälkeen työ jatkui uuden omistajan UKI Arkkitehtien palveluksessa.

Hiukkavaaran keskuksesta suunnitellaan ja rakennetaan kestävää pohjoista talvikaupunkia, näyteikkunaa ja kehitysalustaa pohjoiselle suunnittelulle ja rakentamiselle. Joustava asemakaava mahdollistaa innovatiivisen ja taloudellisesti kestävän rakentamisen.

”Yhteistyö on ollut hyvin monipuolista lukuisten kaavallisten tarkastelujen lähtökohdista alkaen, joita Leena Kaasila ja Sonell laativat. UKI Arkkitehtien CAVE-virtuaalitilassa saimme Hiukkavaaran keskuksen suunnittelun alkuaikoina tietoa 3D-suunnittelusta ja osallistamisesta”, Leena Kallioniemi sanoo.

Heti projektin alussa alkanutta tiivistä yhteistyötä arkkitehtitoimiston ja kaupungin kanssa kiittää myös Harri Majala. Kun ei ajeta vain omia tavoitteita, 1+1+1 on enemmän kuin kolme tällä kertaa, hän laskee. ”Nyt on luotu yhteishenkeä, jonka voimin lopulta tullaan kaikki samaan tilanteeseen samasta suunnasta. Kun haluaa ymmärtää toisten näkökulmia, oppii henkilökohtaisesti paljon. On tultu aidosti yhteen ja yhteistyöhön.”

Hiukkavaaran Village 3-kerroksinen pohjakaavio
Village 3-kerroksisen kaupunkipientalon pohjakaavio

Tiiviissä yhteistyössä työskennelleet Mirva Ruotsalainen ja Leena Kaasila antavat suunnittelijan näkökulmasta rakentajalle plussaa siitä, että asunnoissa on varianssin mahdollistavaa laajuutta. Joustava kaava mahdollistaa suunnittelussa nopean reagoinnin muuttuviin tilanteiseen ja tarpeisiin. Alusta lähtien pyrkimys on ollut korottaa kerrosalaa, ja Hiukkavaaran keskustan ytimessä pientalot nousevat kolmeen kerrokseen.

Villagessa vuorottelevat 2- ja 3-kerroksiset talot kahden metrin välein. Rakennusten pohjoispuolelle sijoittuu Hiukkavaarankatu, tulevat rakennukset ja monitoimitalo.

”Uniikeissa taloissa on kolmea eri väriä, kolmea eri harmaata ja kahta korkeutta. Ei tullut kymmentä samanlaista vierekkäin, vaan kaikki ovat yksilöllisiä”, sanoo Mirva.

Ei oma huone vaan oma kerros

Uusimmassa Townhousessa on kolmentyyppisiä erillistaloja. Hiukkavaarankadun varteen sijoittuvien 3-kerroksisten lisäksi 2-kerroksiset on toteutettu samalla konseptilla.

Hiukkavaaran 3-kerroksinen townhouse pohjakuvat
Townhouse 3-kerroksisen kaupunkipientalon pohjakaavio

Ensimmäisessä kerroksessa on saunaosasto ja pari makuuhuonetta, joihin käynti Hiukkavaarankadun puolelta palvelee esimerkiksi yrittäjää. Toisessa kerroksessa sijaitsee olohuone, keittiö, ruokailutila ja yksi makuuhuone. Ylimpänä on ullakkokerros, parvikerros, joka avautuu 5,5 metriä korkeaan olohuoneeseen. Autokatosten päällä on varsinainen piha, iso terassi.

”Hieman loftmaiset kodit mahdollistavat uudenlaisia asumisjärjestelyjä. Esimerkiksi lapset voivat asua ylhäällä ja vanhemmat alakerrassa. Keskikerros on yhteinen tila, jossa kohdataan. Townhousessa kaikille ei ole omaa huonetta, vaan oma kerros”, suunnittelijapari hymyilee.

”Uusi sukupolvi voi kokea ison nurmipihan jopa pienoisena rasitteena. Pihasta toivotaan sisätilan jatketta, johon halutaan isoja terasseja ja kivetystä – ei nurmikkoa ja perunamaata”, taustoittaa Harri Majala.

Suunnittelussa koko ajan pidetty kirkkaana mielessä talvikaupunkiajatus, sanovat arkkitehdit Mirva Ruotsalainen ja Leena Kaasila.

”Esimerkiksi harmaan tasapainoiset sävyt ja koko ajan katunäkymässä näkyvät värit on suunniteltu tarkasti. Talven värittömyys on huomioitu myös ikivihreissä kasvivalinnoissa ja muutenkin kasvi- ja ympäristösuunnittelussa. Kesällä seinälle kasvavat kasvit tekevät ympäristöstä taas eri näköistä.”

Suunnittelijoita piti pienoisessa jännityksessä asunnonostajien vastaanotto, mutta lopulta hyvin moni asiakas on ollut kiinnostunut uudenlaisista 3-kerroksista kodeista.

Olemme rakennusliikkeenä ylpeitä alueesta ja asuntotuotannosta. On saatu niin positiivista palautetta asiakkailta, että voi ylpeänä sanoa, että nämä ovat meidän kohteitamme. Ei ole perusoululaista asuntotuotantoa, vaan maamerkkitasoista rakentamista. Nämä todella erottuvat edukseen

Harri Majala, Sonell Oy

”Nämä kohteet ovat koko Suomen laajuisesti aivan uutta. Tähän asti alalla on ollut käsitys, että ei ole mahdollista rakentaa pientaloa kolmeen kerrokseen. Townhousen ja Villagen innovatiivinen suunniteltu toi uutta kaupunkitalojen rakentamiseen”, päättää Oulun kaupungin asemakaava-arkkitehti Leena Kallioniemi.