Kauppakeskus VALKEA, As Oy Pajarinkulma

Kauppakeskus VALKEA ja asunto-osakeyhtiö Pajarinkulma 2016 Oulu

VALKEA ja Pajarinkulma, Oulu

Kauppakeskus Valkean rakennuskokonaisuuteeen kuuluu Oulun keskustan korkeimmaksi asuinrakennukseksi kohoava Asunto Oy Oulun Pajarinkulman tornitalo. Kokonaisuutta suunniteltaessa tavoitteena on ollut luoda kaupunkilaisille korkeatasoisen liike-, toimisto- ja asuntoarkkitehtuurin lisäksi viihtyisä, turvallinen ja helposti eri liikkumistavoilla saavutettavissa oleva paikka, jonka erikoisuutena on asuin- ja liiketiloista toteutettu suora, nopea hissiyhteys sekä katutasolle että maanalaiseen kallioparkkiin.

valkea-pajari_pohjakuva

Kauppakeskuksen ja asuntorakennuksen toteuttaminen kaupungin ydinkeskustaan kahden korttelin ja niiden välissä kulkevan kesäkatuosuuden muodostamaksi kokonaisuudeksi on Suomessa ainutlaatuista. Poikkeuksellisen kokonaisuudesta tekee muun muassa 30 metrin pituinen ja neljätoista metriä korkea, valokatteella katettu, lämmin ja ympäri vuorokauden avoinna oleva kävelykatu. Katettu katuosuus muodostaa ydinkeskustaan uuden yhteisen olohuoneen, oululaisittain Valakian Voorumin, joka tarjoaa ympärivuotisesti viihtyisät puitteet erilaisten tapahtumien järjestämisille.

Pajarinkulman asuinkerrostalon alin asuinkerros sijaitsee 6. kerrostasolla, ylimpien 10-12. kerrosten noustessa jo muiden keskustan asuntojen yläpuolelle. Huomattavasta osasta Pajarinkulman huoneistoja avautuu keskustan yli esteetön merinäköala. Viidennen kerroksen terassitasolle sijoittuu monipuoliset harrastusmahdollisuudet tarjoava suojainen asuntopiha.

Valkean ja Pajarinkulman muodostamasta kokonaisuudesta tulee Oulun teknisesti edistyksellisin sekä ekologisesti kestävän suunnittelun esimerkki.

Rakennuksissa hyödynnetään muun muassa kallioperän maalämpöä ja päivittäistavarakauppojen kylmälaitteiden tuottama hukkalämpö hyödynnetään lämmityksessä. Vesikatteena käytetään ekologisia, kaupunki-ilmaa puhdistavia pintamateriaaleja.

Kauppakeskuksen ja asuntorakennuksen toteuttaminen kaupungin ydinkeskustaan sijoittuvaksi kokonaisuudeksi on Suomessa ainutlaatuista.