OYS Sädehoidon yksikkö

Oulu 2022 4 885,00 brm² PPSHP

Oulun yliopistollisen sairaalan sädehoitoyksikkö on suunniteltu allianssihankkeena. TRUL ryhmään kuuluvat UKI Arkkitehdit, Arkkitehtitoimisto Tähti-Set, Lukkaroinen Arkkitehdit sekä Ramboll.

Rakennuspaikka Oulun kaupunginsairaalan ja pysäköintitalon välissä on vaikuttanut ulkoarkkitehtuuriin. Rakennuksen päädyt muodostavat pääjulkisivut, joiden asiakassisäänkäyntejä on korostettu lämpimällä puuverhouksella. Julkisivun vaaleat betoni- ja teräslevyosat sointuvat viereisten rakennusten ilmeeseen.

Sisätilojen arkkitehtuuriin ja toiminnalliseen suunnitteluun on kiinnitetty erityistä huomiota. Rakennukseen on keskitetty koko hoitoketjuun liittyviä kuvantamistiloja, mikä vähentää asiakkaan liikkumistarvetta sairaalan sisällä. Saman katon alta löytyvät myös kattavat tukipalvelut kuten ravitsemus-, fysioterapia- ja kuntoutuspalveluita. Hoitotiloihin on sijoitettu luontoaiheisia kuvia ja luontoteemaa tarkastellaan metsän, kasvillisuuden ja eläinten kautta. Sädehoitobunkkereiden sisäänkäyntiovissa esiintyvät voimaeläinhahmot.

OYS Sädetalon käytävätiloja ja voimaeläingrafiikka
OYS Sädetalon luontoaihenen seinägrafiikka

Rakennukseen sijoittuu kuusi kappaletta uusia sädehoitobunkkereita, joiden seinät on valettu raskasbetonista jopa metrin vahvuisina riittävän säteilysuojauksen saavuttamiseksi.