Riikinvoiman ekovoimalaitos

Riikinneva 2016 teollisuus

Riikinneva

Riikinvoiman ekovoimalaitos sijaitsee Riikinnevan kaatopaikka-alueen laidalla olevalla mäellä, metsän reunassa. Laitos tuottaa sekä sähköä että kaukolämpöä. Polttoaineena se käyttää yhdyskuntajätettä.

Rakennuskompleksi koostuu jäteen vastaanottohallista, tulevan ja käsitellyn jätteen bunkkereista, jätteen käsittelyhallista, kattilahallista, turbiinihallista sekä toimistosiivestä että korjaamosta. Näiden lisäksi kokonaisuuteen kuuluvat pumppuhuone, savukaasupuhallinhuone, suodattimet, varavoimakone ja varakattila, tuhkapurkutunneli sekä joukko säiliöitä sekä siiloja.

Laitoksen osat ovat eri kokoisia ja eri korkuisia suorakaidemassoja. Näiden vastapainona on voimakkaan pystysuuntaisia portaikkoja sekä sylinterin muotosia säiliötä.

Rakennuksen päävärit ovat vaalea harmaa, graniitin punainen ja havun vihreä. Rakennuksen jalustat sekä turbiinihallin että toimistosiiven ulkoseinät ovat pesubetonia, jonka kivilaji on punaista graniittia. Punaista väriä löytyy myös ulkopuolisten kylmien portaiden sääsuojaverhouksesta. Muut kookkaat massat, kuten jätebunkkerialue, jätteenkäsittelyhalli sekä kattilahalli, joiden verhous on joko profiilipeltiä tai peltielementtiä, ovat vaaleahkon harmaita. Matalien lisäosien (jätteen vastaanottohalli, jätepaalikatos ja tuhkapurkutila) sekä jätekuljetinsillan verhous on metsän vihreää peltiä. Metsän vihreää on tehosteena myös ulkoikkunoissa, kulkuovissa sekä osassa hissiportaan ulkoseinää.