Uruguayn sellutehdas

Botnia, Uruguayn sellutehdas 2007

Metsä-Botnian Uruguayn sellutehdas valmistui vuonna 2007 Fray Bentosiin. UKI Arkkitehdit Oy laati tehtaan voimalaitoksen ja toimistorakennuksen pääsuunnitelmat.

Sellutehtaan voimalaitos on maamerkki. Se kohoaa tornina muiden tehdasrakennusten yläpuolelle. Voimalaitoksen julkisivuväreinä ovat vaalea ja tumma hopea ja tehosteväreinä on käytetty pienissä määrin Uruguayn lipussakin esiintyvää sinistä ja keltaista.

Tehtaan toimistorakennus on arkkitehtuuriltaan mielenkiintoinen. Tilaaja valit¬si rohkeasti kahdesta luonnoksesta lennokkaamman vaihtoehdon. Sen pohjamuoto poikkeaa perinteisestä suorakulmaisesta mallista: 160 työntekijän toimistorakennuksen kiilamaista osaa kannattavat kahden kerroksen korkuiset, vaaleat pilarit. Sisäänkäyntikatoksen yläpuolella ovat hieman sisään vedettyinä lasiseinäiset ja parvekkeelliset toimitilat.

Toimistorakennuksen keskellä on ylös asti avoin tila, jota hallitsee suuri, tummennettu lasiseinä. Tilaa reunustavat lasikaiteiset käytävät ja siltamaiset rakenteet. Avoin ravintolatila on edustava, ja sen sisustusmateriaalit kivilattioineen ovat korkeatasoisia.

kuvat: Carlos Rosasco