Vierailukeskus Pro Nemus

Äänekoski 2018 1 035,00 brm² Metsä Group Tietomallihanke Terve talo

Rakennus vie vieraansa metsäretkelle

Biotuotetehdasalueella sijaitseva Pro Nemus on Metsä Groupin puurakenteinen vierailukeskus. Se toivottaa vieraat tervetulleiksi tehtaan muusta rakennuskannasta selkeästi erottuvana hahmona. Keskuksen väri, materiaalit, muoto ja korkea lasijulkisivu korostavat sen merkitystä. Rakennuksen kantavat ulkoseinät, välipohjat ja yläpohjat ovat kertopuisia.

Vierailukeskus kertoo Metsä Groupin tarinaa elämyksellisten ja toiminnallisten kokemuspisteiden, näyttelyiden ja installaatioiden kautta. Monipuolinen ja vuorovaikutteinen kokonaisuus tarjoaa uuden tavan Metsä Groupin tuotteiden, innovaatioiden sekä biotalouden mahdollisuuksien esittelyyn. Latinankielinen nimi Pro Nemus tarkoittaa metsän puolesta. Vierailukeskuksen arkkitehtuuri kietoutuu puumateriaalin ympärille. Rakennus on kuin kävelyretki metsässä: Välillä metsä on tiheää ja pimeää, välillä taas harvaa ja valoisaa. Joskus eteen avautuu metsäaukio.

Puurakennuksen tunnelma on lämmin ja ihmisläheinen. Suomalainen puu myös kestää hyvin ja vanhenee kauniisti. Se on perinteinen, uusiutuva, kierrätettävä ja helposti työstettävä lähimateriaali. Suunnittelussa on kuitenkin tarkasti huomioitava paloturvallisuus, säältä ja kosteudelta suojaaminen sekä puun eläminen.