Taysin etupihahanke valmistuu Tampereella

Tampereen Yliopistollisen sairaalan historian mittavin rakennushanke koostuu kolmesta uudisrakennuksesta, maanalaisesta pysäköintihallista ja uudesta pääsisäänkäynnistä.

UKI Arkkitehdit on suunnitellut yhdessä Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy:n kanssa etupihan D- ja N-rakennukset.

Syyskuussa Taysissa juhlittiin uusien rakennusten valmistumista ensin kansainvälisessä My Optimal Hospital-konferenssin muodossa ja viikkoa myöhemmin avattiin D-rakennuksen pääsisäänkäynti ja uusi pääaula. Avajaisiin kokoontui perjantaina 27.9. iso kutsuvierasjoukko, ja valtiovallan tervehdyksen toi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru. Iso D-nimellä kutsutun 9-kerroksisen sairaalan pääaulan akustiikan testasi alkuperäinen Iso-D, eli legendaarinen Danny. Yleisölle uusi pääsisäänkäynti ja aula avattiin lauantaina Taysin uutta-tapahtumassa.

Taysin D-rakennuksen yhdeksään kerrokseen sijoittuu raskaana olevien, synnyttäjien ja vastasyntyneiden hoito, tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien hoito, verisuonikirurgia, toimenpideradiologia sekä välinehuolto. Rakennuksessa on myös valoisa pääaula, jossa upeat taideteokset ovat merkittävässä roolissa. Rakennus otetaan käyttöön tammikuussa 2020.

Etupihahankkeeseen kuuluvaan N-rakennukseen on keskitetty sydänsairauksien hoito, ja se on otettu käyttöön toukokuussa 2018. Etupihahankkeen lisäksi Taysin alueella näkyy UKI Arkkitehtien ja Tähti-Setin kädenjälki myös muissa rakennuksissa: F-rakennus valmistuu 2020 ja jo aiemmin ovat valmistuneet Acuta ja E-rakennus.

UKI Arkkitehtien Raija-Liisa Miesmaan mukaan Taysin uudistamisohjelmassa on ollut hienoa ja antoisaa olla mukana. ”Hankkeessa on saatu kokea luotettavan ja luovan yhteistyön henki ja tehdä työtä, jolla on iso merkitys ihmiselle syntymästä vanhuuteen”, Miesmaa toteaa.