UKI Arkkitehdit mukana voitokkaassa JUST-allianssissa

Järvenpään uusi sosiaali- ja terveyskeskus JUST on maailman paras julkisten rakennusten tietomallipohjainen rakennushanke.

Oululainen UKI Arkkitehdit Oy on osa allianssia, jonka toteuttamana Järvenpäähän on noussut kaupungin uusi sosiaali- ja terveyskeskus JUST. Allianssi on nyt saanut merkittävän kansainvälisen tunnustuksen, kun JUST valittiin Tekla Global BIM Awards -kilpailussa maailman parhaaksi tietomallipohjaiseksi hankkeeksi julkisten rakennusten sarjassa.

just-helsingintie

Tuomaristo kiitteli JUSTia kattavasti ja monipuolisesta tietomallien (BIM, building information model) hyödyntämisestä ja uusien käyttömahdollisuuksien etsimisestä.

”Voittajia valitessamme kiinnitimme huomiota eri rakennusmateriaalien tarkkaan mallinnukseen, mallin monimuotoisuuteen, tietomallien innovatiiviseen hyödyntämiseen ja yhteistyöhön sekä erityisesti tietomallin toteuttamiskelpoisuuteen, jota ilmentää esimerkiksi mallin tarkkuus”,sanoo palkintoraadin jäsenenä toiminut Trimblen johtaja Ragnar Wessman.

Arkkitehti Antti Vanhala UKI Arkkitehdeistä sanoo palkinnon kertovan, että toimisto on tehnyt suunnittelutyönsä hyvin ja myös käyttänyt tietomallia erinomaisella tavalla. Hän arvioi, että menestystä kilpailussa edisti myös VALO-menetelmän hyödyntäminen JUSTin suunnittelussa alusta alkaen. VALO luo suunniteltavista tiloista täysin aidon tuntuisen virtuaalisen mallin.

”Menetelmän avulla saadaan tilojen tulevilta käyttäjiltä tietoa, jonka avulla voidaan piirtää mahdollisimman toimivia tiloja. Tämä myös sitouttaa tulevat käyttäjät mukaan suunnittelun eri vaiheisin tavallista vahvemmin. Hyödynnämme VALOA erityisesti sairaalasuunnittelussa. Tietomalleja taas käytämme lähes jokaisessa hankkeessa” – Antti Vanhala

Voitto Tekla Global BIM Awards -kilpailussa on arkkitehti Raija-Liisa Miesmaan mielestä myös osoitus UKI Arkkitehtien yhteistyökyvystä. Palkitussa allianssissa työskenteli eri tehtävissä yhteensä kahdeksan eri osapuolta.

Kansainvälinen Tekla Global BIM Awards kilpailu tuo vuosittain esille maailman parhaita tietomallipohjaisia rakennushankkeita. Kisassa oli tänä vuonna kaikkiaan seitsemän sarjaa, joissa voittoa tavoitteli paikallisista kilpailuista seuloutuneet 73 parasta hanketta. Kilpailun järjestää Trimble Solutions Oy. Trimble on kansainvälinen ja monialainen paikkatietopohjaiseen teknologiaan keskittynyt yritys, jonka tuotteisiin kuuluvat tietomallintamiseen ja rakennesuunnitteluun tarkoitetut Tekla-ohjelmistot.

Voitokkaaseen JUST-allianssiin kuuluvat tilaaja Kiinteistö Oy Järvenpään Terveystalo, suunnittelusta vastaava VALO-yhteenliittymä (UKI Arkkitehdit Oy, Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy, Insinööritoimisto Erkki Leskinen Oy, Insinööritoimisto AX-LVI Oy, A-Insinöörit Suunnittelu Oy, A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy) ja päätoteuttaja NCC. Käyttäjäksi tiloihin tulee Järvenpään kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut.

Toiminta uudessa JUST-kiinteistössä käynnistyy vuoden 2017 tammikuussa.

Lisätiedot
UKI Arkkitehdit Oy
Raija-Liisa Miesmaa
050 3104 883