Vierailukeskus Pro Nemuksen avajaiset

Äänekoskella Metsä Groupin biotuotetehtaan alueella vietettiin tiistaina 12.6.2018 Vierailukeskus Pro Nemuksen avajaisia. Pro Nemus on noin tuhannen neliön puurakenteinen näyttelyrakennus, joka suunniteltiin ja toteutettiin vuosina 2016-2018. Pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastasi UKI Arkkitehdit Oy, suunnittelutyö tehtiin kolmen arkkitehdin tiimillä: Ulla Passoja, Clàudia Antão ja Kimmo Turpeenniemi.

Rakennuksen arkkitehtuuri kietoutuu puumateriaalin ympärille. Rakennus sekä sen näyttelyt kertovat, kuinka suomalainen puu muuntuu eri tuotteiksi. Rakennuksen rakenteet ja muut puumateriaalit ovat Metsä Groupin tuotteita ja niiden on haluttu näkyvän ja tuntuvan mahdollisimman aitoina.

Rakennuksen muoto syntyi tarkkailemalla rakennukselle valittua paikkaa ja siitä avautuvia näkymiä, sekä suunnittelemalla ihmisen liikkumista rakennuksessa vierailun aikana.

Suunnittelutiimi Sweco Rakennetekniikka Oy, Suomen Talokeskus Oy, Karibu Oy ja Insinööritoimisto Markku Kauriala Oy toimi tiiviissä yhteistyössä tavoitteenaan laadukas ja näyttävä lopputulos.

Suunnittelun apuvälineenä käytettiin tietomallinnusta. Näyttelysuunnittelusta vastasi MKTG Finland. Rakennusliikkeenä toimi jyväskyläläinen Rakennusliike Alonen Oy ja vastaavana mestarina Tapio Vesander. Rakennustyö tehtiin erittäin huolellisesti yksityiskohdat huomioiden, mikä viimeisteli kokonaisuuden onnistuneeksi.

Arkkitehti Ulla Passojan mukaan Pro Nemus-projekti oli ainutlaatuinen.

”Erityisen tyytyväinen olen materiaalivalintoihin sekä eheään, rauhalliseen kokonaisuuteen, jonka onnistuimme luomaan yhdessä suunnittelutiimin kanssa. Inspiraatiota on luonnollisesti haettu suomalaisesta metsästä.”

Passoja kertoo. Avajaisissa kehuttiin erityisesti valoa tulvivaa, avaraa aulatilaa, käsityönä tehtyä mäntypuu-ulko-ovea sekä vaneriyksityiskohtia.