UKI Arkkitehdit palvelee nyt kuudella valtakunnallisella toimialalla

”Syvällinen ymmärrys asiakkaista ja markkinasta tuottaa juuri oikeaa ja erikoistunutta palvelua.”

UKI Arkkitehdit uudisti toimintamalliaan. Aiemmat alueelliset suunnitteluryhmät muuttuivat kuudeksi valtakunnallisesti johdetuksi toimialaksi.

Huhtikuun alusta alkaen toimialat ja niiden johtajat ovat:

UKI Arkkitehdit toimialajohtajat 2024

Uudistus tehostaa niin asiakkaiden palvelemista kuin UKIn sisäistä toimintaa. Asiakkaat saavat nauttia toimialan sisäisen kehitystyön tuloksista ja erikoistuneemmasta palvelutarjonnasta, joka pystyy vastaamaan heidän yksilöllisiin tarpeisiinsa entistä täsmällisemmin.

”Toimialat jatkavat entisten suunnitteluryhmien työtä, mutta päivitettynä versiona”, luonnehtii UKI Arkkitehtien toimitusjohtaja Mikko Heikkinen.

”Kukin toimiala ymmärtää syvällisesti asiakasta ja voi siten tarjota juuri oikeaa palvelua siihen markkinaan. Toimialoilla on hieman erilaiset toimintalogiikat, mutta on paljon asioita, jotka risteävät koko toimiston laajuudelta. Esimerkiksi kestävää kehitystä edistävät kaikki”, hän lisää.

Kokonaisvaltaista näkemystä

UKIn uusi järjestäytyminen mahdollistaa kokonaisvaltaisen näkemyksen asumisen ja maankäytön markkinasta koko Suomessa. Näin sanoo asuminen ja maankäyttö -toimialan johtaja Kimmo Kautto.

”Ja myös kehittämisen tästä näkökulmasta. Maantieteellisesti markkinassa on selkeästi erilaisia painotuksia: Pk-seutu on ihan omanlaisensa markkina,

jossa vielä Helsinki erottuu omakseen. Pohjoisessa matkailu tuo oman mausteensa kokonaisuuteen”, kertoo Kautto.

UKI Arkkitehdit hankki äskettäisellä yrityskaupalla omistukseensa rovaniemeläisen Arkkitehtisuunnittelu Voutilaisen liiketoiminnan. Nyt UKI palvelee neljässä yksikössä läpi Suomen: Helsingissä, Jyväskylässä, Oulussa ja Rovaniemellä.

”Lanseeratuilla toimialoilla saamme suunnittelun ammattilaiset mukaan projekteihin entistä kattavammin ja paremmin ohjattuna. Tuomme toimialan osaajat asiakkaiden käyttöön riippumatta projektin maantieteellisestä sijainnista. Paikallinen palvelu ja paikallisten asiakkaiden luottamuksen arvoinen toiminta säilyy kuitenkin tärkeänä osana palvelulupaustamme”

Mikko Heikkinen, UKI Arkkitehdit

Lähellä kohdetta ja asiakasta

Suojelu- ja arvorakennukset -toimialan johtaja Ville Ylönen korostaa UKIn valtakunnallisen palveluverkoston tuomaa kykyä toimia lähellä kohdetta ja asiakasta.

”Erityisesti korjausrakentamisessa on tärkeää, että suunnittelijat pääsevät matalalla kynnyksellä käymään työmaalla ja suunnittelemaan kohdetta paikan päällä jo ennen työmaan käynnistymistäkin. Me saamme eri toimipisteistämme suunnittelijan kohteeseen kuin kohteeseen, etelästä pohjoiseen.”

Suurempaa joustoa uudella toimintamallilla

UKI Arkkitehtien pitkiä perinteitä ja erityisosaamista teollisuudessa tuodaan nyt voimalla koko valtakunnan tasolle Vepe Erikkilän johdolla.

”Yhteinen toimintamalli tuo joustoa, ja voimme jakaa ammattilaisten osaamista valtakunnallisesti eri hankkeisiin ja vahvistaa läsnäoloa pääkaupunkiseudulla”, sanoo teollisuus ja infra -toimialan johtajaksi kiinnitetty Erikkilä.

”Tämän tyyppinen rakentaminen ei ole niin suhdanneherkkää kuin esimerkiksi asuntorakentaminen.”

Suunnittelua ihmisiltä ihmisille

Hanna Hilmola tunnistaa johtamansa liike- ja toimitilat -toimialan vahvuudeksi monipuolisuuden. UKIn kokonaisuus koostuu hyvin erilaisista projekteista, hienoista referensseistä ja korkeatasoisesta suunnitteluosaamisesta. Toimialalla suunnittelutyötä tehdään ihmisiltä ihmisille, hän sanoo.

”Toimitilasuunnittelussa pitkä kaari käynnistyy usein alkuvaiheen tilojen kehittämisestä ja toimintojen uudelleen järjestelystä, jolloin kiinteistölle luodaan uusi konsepti. Kaari jatkuu vuokralaisten osallistamiseen, jolloin mukaan tulee sisustus- ja työympäristösuunnittelu, jota olemme kehittäneet vahvuudeksemme.”

Lisää voimaa kumppanuuksilla

Teuvo Tuorilan johtama terveys- ja hyvinvointi -toimiala on yksi UKIn toiminnan kulmakivistä. Ensimmäisenä sairaalahankkeenaan Teuvo Tuorila muistaa Seinäjoen keskussairaalan Y-talon, jonka suunnittelussa hän oli mukana noin viisitoista vuotta sitten.

”Y-talon jälkeen sairaalahankkeiden määrä ja kokoluokka on jatkuvasti kasvanut. Kumppanijärjestelyt ovatkin nykyisin toimialan käytäntö. Esimerkiksi sairaaloiden uudistamisohjelmat ovat niin isoja hankkeita, ettei niitä yksi toimisto pysty yksin suorittamaan.”

Nyt käynnissä olevat sairaalahankkeet kestävät ja työllistävät vielä vuosia. Isojen uudistamisohjelmien lisäksi horisontissa näkyy poikkeuksellisen vaativia korjaushankkeita.

”20 vuotta sitten tehdyt rakennukset alkavat vuosikymmenen päästä olla peruskorjauskunnossa. Sotepuolen uutisoidut muutokset, toiminnan tiivistäminen ja sairaaloiden mahdollinen vähentäminen, aiheuttavat tilamuutoksia ja tarpeita suunnittelulle”, sanoo Tuorila.

Käyttäjien tarpeet kehittämisen keskiössä

Oppimisen ja kulttuurin toimialalla on viime vuosina toteutettu laajasti koulu-, päiväkoti-, teatteri- ja monitoimiareenahankkeita.

”Tilojen monikäyttöisyys, toiminnallisuus, turvallisuus, työrauha ja yhteisöllisyys ovat olleet kehittämisen keskiössä. On mukava pallotella ideoita valtakunnallisesti meidän osaajien kesken. Ideat ovat hyödynnettävissä laajasti niin oppimisen kuin kulttuurinkin rakennusten suunnittelussa”, toteaa toimialan johtaja Mika Kurth.