UKI Arkkitehdit vauhdittaa kulttuuria ja kulttuuri UKIa

UKI Arkkitehdeilla on vuosikymmenten kokemus kulttuurirakennusten suunnittelusta, ja yritys myös panostaa kulttuurin tukemiseen. ”Haluamme kaikkina aikoina tukea kulttuuria ja pitää yhteiskuntavastuullisuuden mukana”, sanoo toimitusjohtaja Mikko Heikkinen.

UKI Arkkitehtien vankka kokemus ja kulttuurirakennusten erityispiirteiden ymmärrys ovat synnyttäneet tunnettuja, kiiteltyjä ja kehuttuja kohteita jo vuosikymmenten ajan. Vakaana toimijana UKI haluaa myös tukea kulttuuria yhteistöiden kautta osana jatkuvaa toimintaansa, kertoo toimitusjohtaja Mikko Heikkinen.

Yksi yhteistyökumppaneista on Oulun Musiikkijuhlat, jonka vt. toimitusjohtaja Maria Mannermaa muotoilee, että yhteistyön kautta UKI on osaltaan mahdollistamassa Oulun Musiikkijuhlien tarjoamien musiikkitapahtumien toteutumista.

”Pidempiaikainen kumppanuus ja tuki antavat mahdollisuuksia suunnitella toimintaa pidemmällä aikajänteellä, minkä ansiosta voimme tuottaa yhä laadukkaampia ohjelmakokonaisuuksia”, Mannermaa avaa.

UKI Arkkitehtien kädenjälki näkyy Madetojan salin aulassa, jossa valoa ja ilmavuutta tuovat suuret ikkunapinnat. Arkkitehtuuri onkin inspiroinut Chiaroscuro-teosta. Kuva: Maarit Kytöharju / Oulun Musiikkijuhlat

Kulttuuriympäristöt suunnitellaan taidolla ja käyttäjiä kuunnellen

Mikko Heikkinen toteaa, että kulttuuri ja sen kunnioittaminen yhdistää kaikkia ukilaisia. Aihe näkyy ja kuuluu toimistoilla: kuka lähtee töiden jälkeen kuoroharjoituksiin, kuka visuaalisen taiteen pariin.

Myös Oulun Musiikkijuhlien Maria Mannermaa kiittää UKIa siitä, että yritys näkee kulttuurin ja erityisesti musiikkielämysten arvon hyvinvointia tukevana ja luovuutta lisäävänä voimavarana.

”On myös todella ilahduttavaa havaita, kuinka aktiivisia ja musiikista innostuneita konserttikävijöitä UKIn henkilöstöstä löytyy”, Mannermaa lisää.

Mikko Heikkinen pohtii, että rakkaus kulttuuriin näkyy ukilaisten työssä kulttuuriympäristöjen tuntemuksena.

”Meillä on aitoa kiinnostusta ja sen myötä vakaa ymmärrys asiaan.”

UKI Arkkitehdeilta löytyy ammattilaisia, joiden osaaminen kulttuurirakennusten erityispiirteiden ymmärryksessä on erinomaista. UKI pystyykin vastaamaan erilaisten asiakkaiden moninaisiin tarpeisiin ja luomaan eri aloja yhdistäviä kokonaisuuksia luovilla hybridiratkaisuilla.

”Olemme myös erityisen meritoituneita käyttäjien kuulemisessa: meillä on siihen valmiit prosessit, joita käytetään koko ajan. Meillä löytyy testiympäristöt, joissa voidaan jalostaa käyttäjien ajatuksia testaamalla etukäteen.”

Veistoksellinen porras jakaa Matti Heikkisen suunnitteleman Madetojansalin aulan ja tuo tilaan kerroksellisuutta. Aula käy vaikka taiteen tulkitsemispaikaksi kuten Oulun Musiikkijuhlien ohjelmistossa koetussa Chiaroscuro-teoksessa. Kuva: Maarit Kytöharju / Oulun Musiikkijuhlat

Yhteiset arvot tukevat kumppaneiden tavoitteita

Maria Mannermaan mukaan Oulun Musiikkijuhlien ja UKIn yhteistyötä siivittää molemminpuolinen ymmärrys ja arvostus toistensa korkeatasoista työtä kohtaan.

”Arvostamme yhteistyötä, ja teemme työtä Pohjoisen Suomen elinvoimaisuuden ylläpitämisen ja kehittämisen eteen.”

Tällaisen toiminnan tukeminen on hyvin linjassa UKIn arvojen kanssa. Se onkin Maria Mannermaan mukaan osa hyvää kumppanuutta: molemmat osapuolet kokevat tekemisen merkittäväksi ja saavat yhteistyöstä vastinetta.

”Parhaimmillaan kumppaneilla on yhteisiä arvoja ja intressejä ja kumppanuus tukee molempien tavoitteita.”

Perheyrityksenä UKIn toimintaan ja arvoihin on vaikuttanut Heikkisten kolmen arkkitehtisukupolven, Ukin, Matin ja Mikon, rakkaus kulttuuriin. Se näkyy toimiston arjessakin.

Taidonnäytteitä urheilusta musiikkiin

Kuorolaulussa kunnostautuneen Uki Heikkisen johdolla hänen perustamansa toimisto suunnitteli esimerkiksi monia kouluja kirjasto-osioineen sekä sellaisia urheilupyhättöjä kuin Kemin urheilutalo ja Oulun Pyrintö.

Ukilta toimiston johdon perineen musiikki- ja urheilumies Matti Heikkisen aikana suunniteltiin lukuisia kulttuurirakennuksia ulkomaita myöten. Ehkäpä tunnetuin pohjoinen esimerkki on Oulun musiikkikeskus, joka valmistui kolmessa vaiheessa vuosina 1983–1991. Monumentaalinen rakennus henkii talon toimintaa: esimerkiksi julkisivun kaareva seinä ja umpiosan ja lasipintojen vuorottelu rytmittävät rakennuksen arkkitehtuuria.

Yhteistyökumppani Oulun Musiikkijuhlien tapahtumia järjestetään esimerkiksi Oulun Musiikkikeskuksen Madetojan salilla. Konserttisali valmistui kokonaisuuden ensimmäisessä vaiheessa vuonna 1983 ja on erinomainen esimerkki kulttuuriympäristön tarkkuutta ja monipuolista osaamista vaativasta suunnittelusta. Myös salin aula ja lämpiö ovat näyttävät: ilmava, valoisa ja väreiltään vaalea tila inspiroi esimerkiksi sirkusryhmä Ilmatilan ja Cassiopeia-kuoron Chiaroscuro-yhteisteosta Oulun Musiikkijuhlilla keväällä 2024.

Oulun Musiikkijuhlilla esiintyneiden sirkusryhmä Ilmatilan ja Cassiopeia-kuoron Chiaroscuro-yhteisteoksessa tiivistyi paljon ukilaisuutta: esityspaikka on Matti Heikkisen suunnittelema, ja UKI on Oulun Musiikkijuhelien pitkäaikainen tukija ja kumppani. Kuva: Maarit Kytöharju / Oulun Musiikkijuhlat